Karol Okrasa radzi, jak zrobić idealne ciasto na pierogi.youtube/KuchniaLidla.pl

Karol Okrasa zdradził sekret idealnych pierogów. Tajemnicą są odpowiednie proporcje, sprawdź jakie

Karol Okrasa stał się już niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie gotowania - także tradycyjnych potraw z kuchni polskiej. Kucharz cieszy się ogromną sympatią smakoszy, bo w przystępny sposób tłumaczy zwykle pozornie proste sprawy, takie jak na przykład przygotowanie idealnego ciasta na pierogi. Okazuje się, że wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach, by pierogi zachwyciły na nowo.

Karol Okrasa zasłynął w kilku programach kulinarnych i od razu zyskał ogromną sympatię widzów. Zarówno "Kuchnia z Okrasą", jak i "Okrasa łamie przepisy" stały się niezwykle popularne, bo kucharz niezmiennie docenia wszelkie tradycyjne dania kuchni polskiej i jeśli modyfikuje znane przepisy, zawsze mamy pewność, że nawet najbardziej zaskakujące połączenia smaków okażą się udane. Kucharz niezwykle chętnie dzieli się swoją ogromną wiedzą, dzięki czemu możemy cieszyć się wybornie pysznymi daniami.

Mamy nagranie, trwa 3 minuty i widać na nim wszystko. Zaczął kroić kapustę, po chwili miał gotową najlepszą surówkę świataMamy nagranie, trwa 3 minuty i widać na nim wszystko. Zaczął kroić kapustę, po chwili miał gotową najlepszą surówkę świataCzytaj dalej

Karol Okrasa podzielił się sekretną wiedza na temat pierogów. Kluczowe okazują się odpowiednie proporcje składników

Karol Okrasa od lat docenia wszelkie klasyczne dania, które codziennie pojawiają się na naszych stołach. Nie dziwi nas więc, że postanowił wyjaśnić, co sprawia, że dobrze znane pierogi mogą smakować jeszcze lepiej. Tym razem nie chodzi jednak o bajecznie pyszny farsz, a równie ważne ciasto. Każdy smakosz wie, że zawsze powinno być ono delikatne, elastyczne i nie rozpadać się podczas gotowania. Okrasa wyjaśnia, że najważniejsze są złote proporcje składników.

Dzisiaj grzeje:

  1. Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotu
  2. Kolejna grupa Polaków dostanie bon 500 plus. Sejm przyjął poprawkę, może też skorzystasz

Karol Okrasa podkreśla, że idealne ciasto na pierogi może być jednocześnie pulchne i maślane, co zapewnia oczywiście dodatek masła, które zwykle jest pomijane. Kucharz radzi, by do znanej receptury dodać także mleko, które dolewamy do roztopionego masła. Na kanale Kuchni Lidla Okrasa zamieścił przepis na idealne pierogi.

Składniki:

  • mąka – 500 g,
  • woda – 250 ml,
  • masło – 30 g,
  • mleko – 70 ml.


Przygotowanie:

  1. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy do niego mleko i wodę. Podgrzewamy przez chwilę, uważając, by składniki się nie zagotowały.
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, stopniowo dolewamy do niej mokre składniki, mieszamy po każdej porcji mleka z wodą i masłem.
  3. Dokładnie wyrabiamy ciasto do połączenia się wszystkich składników, aż przestanie kleić się do dłoni. Możemy włożyć je do lodówki na ok. pół godziny.
  4. Obsypujemy blat lub stolnicę mąką i rozwałkowujemy na ciasto.
  5. Z ciasta wykrawamy krążki, nakładamy na nie farsz i sklejamy pierogi.

Najlepsze newsy:

  1. Może masz podobną monetę? Możesz być milionerem, chodzi o nominał 5 zł, niezwykłe
  2. Stawiają płot z drutu kolczastego na granicy z Polską. O co chodzi?
  3. Uważaj na 10 produktów. Okropne, każdego dnia klienci Lidla i innych popełniają ogromny błąd
  4. Andrzej kupił jedzenie bezdomnym, właścicielka restauracji się wściekła. Skandaliczne zachowanie, ciężko uwierzyć
  5. Bardzo wielu ludzi przed wyjściem z domu zostawia w ogródku łyżeczkę cukru. Wiesz dlaczego?
  6. Tragiczna wiadomość z samego rana. Ulubieniec fanów przegrał z nowotworem, pozostawił trójkę małych dzieci i żonę

Źródło: kuchnialidla.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł