Karol Okrasa i jego rosółYouTube / KuchniaLidla.pl

Okrasa zdradził jak przyrządza rosół. 1 krok jest bardzo nieoczywisty, nasze babcie robiły zupełnie inaczej

Karol Okrasa nie raz potrafił nas zaskoczyć swoimi niezwykłymi przepisami. Jeden z najbardziej znanych kucharzy zdecydował się na zaprezentowanie rosołu w wyjątkowej odsłonie. Smakowita zupa nabiera zupełnie innego charakteru jeżeli zdecydujemy się na pewien nieoczywisty krok. Warto go wypróbować.

Nie da się ukryć, że Karol Okrasa jest mistrzem kuchni. Regularnie możemy poznać jego niezwykłe przepisy publikowane na kanale KuchniaLidla.pl znajdującym się na platformie YouTube. Tym razem Karol Okrasa zademonstrował swój sposób na niezwykle smakowity rosół. Takiej potrawie ciężko się oprzeć. Czym różni się od standardowego przepisu?

Kasia Zielińska pokazała luksusowe wnętrza swojego domu. Takiej kuchni nie ma żadna inna gwiazdaKasia Zielińska pokazała luksusowe wnętrza swojego domu. Takiej kuchni nie ma żadna inna gwiazdaCzytaj dalej

Karol Okrasa i jego przepis na rosół

Najprawdopodobniej nikt nie spodziewałby się, że Karol Okrasa przyrządzając rosół decyduje się na tak nietypowy krok. Okazuje się, że kucharz używa do jego wykonania pieczonych warzyw. Dzięki temu rosół zyskuje niepowtarzalny, głęboki smak. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?

  • 3 pietruszki
  • pół selera
  • 2 marchewki
  • por
  • cebula
  • 2 kacze udka
  • tusza kurczaka
  • 15 ml oleju roślinnego
  • 30 g świeżego lubczyku
  • 3 l zimnej wody
  • 5 g mielonego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych

Dzisiaj grzeje:

  1. Porażające sceny na pogrzebie Andrzeja Strzeleckiego. Nikt się nie spodziewał
  2. Kisisz ogórki? Pamiętaj o 4 kluczowych zasadach, ich nieprzestrzeganie grozi kulinarną katastrofą
  3. Do wzięcia nawet 18 750 zł dopłaty, a tylko 249 wniosków. Zostało już jedynie kilka dni

Przepis na rosół, którego nie powstydziłby się Karol Okrasa

Na początku w garnku umieszczamy zimną wodę i mięso. Gotujemy je na dużym ogniu. Pietruszkę i marchew kroimy na słupki, natomiast por przecinamy na pół. Seler możemy pokroić w kostkę, a cebulę w ćwiartki. Wszystkie warzywa, z wykluczeniem poru, umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy olejem. Całość posypujemy pieprzem i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Warzywa pieczemy do czasu nabrania brązowego koloru. Kiedy już są gotowe, zmniejszamy ogień pod garnkiem z wywarem mięsnym. Przy pomocy łyżki pozbywamy się szumowin. Dodajemy pieczone warzywa, por, ziele angielskie oraz liście laurowe. Karol Okrasa zaleca gotowanie rosołu nawet 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z niego warzywa i mięso. Rozdrobnione kładziemy na dnie talerza razem z kawałkami drobiu i zalewamy zupą. Idealną propozycję podania możemy znaleźć na KuchniaLidla.pl znajdującym się na platformie YouTube.

Najlepsze newsy:

  1. Polskę obiegły tragiczne wieści, nie żyje Stanisław Zięba. Ogromna strata
  2. RMF FM: Rodzice stracą pieniądze, nadszedł koniec. Znika bardzo popularne świadczenie
  3. Poważne zmiany na mapie Polski już jesienią? Rząd pracuje nad zaskakującą ustawą
  4. Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnka
  5. Teresa boi się chodzić do Biedronki. Ujawniła co się stało po zakupie popularnego produktu
  6. Niezawodny przepis babci na cudowne ogórki kiszone. Tajemnicą sukcesu jest 1 zasada
  7. Nie żyje 27-letni zawodnik Arki Gdynia. Zginął w tragicznych okolicznościach, kibice są wstrząśnięci

Źródło: kuchnialidla.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł