Karp - jak go przygotowywać?Wikipedia / MOs810 / CC BY-SA 4.0

Najpopularniejszy błąd podczas przygotowywania karpia i innych ryb. Wychodzą suche jak wiór

Karp i inne ryby odgrywają kluczową rolę podczas Wigilii. Okazuje się, że wielu smakoszy popełnia błąd, który sprawia, że dania stają się suche. Chodzi o zbyt wczesne solenie ryby. Powinno się to robić tuż przed smażeniem, w przeciwnym razie mięso puści sok i wyjdzie wysuszone na wiór. Innym poważnym błędem jest rozmrażanie ryby przed smażeniem. Lepiej unikać takiego postępowania.

Smakowity karp jest pozycją, której nie może zabraknąć w świątecznym jadłospisie. Podczas rodzinnych obiadów sięgamy również po inne ryby. Niektóre z nich są zamrożone. Znaczna część smakoszy rozmraża je i dopiero wykłada na patelnię.

Co zrobić, aby karp był bardziej smakowity?

Jakiś czas temu wskazywaliśmy porady mistrza kuchni, które sprawiają, że karp zmienia się w obłędne danie. Dziś przyjrzymy się sposobom przygotowywania ryb. Mało kto spodziewałby się, że można popełnić tyle błędów.

Karp zazwyczaj nie jest mrożony, jednak wiele innych ryb już tak. Zazwyczaj intuicyjnie je rozmrażamy. Warto jednak pamiętać, że taki zabieg znacząco wpływa na jakoś mięsa. Wówczas po obróbce termicznej staje się ono bardzo suche i jego spożywanie nie jest taką przyjemnością.

Niedawno wspominaliśmy, ile kosztuje karp. Nie jest wielkim zaskoczeniem, że cena ryby dużo mówi o jej jakości. Jeżeli zdecydujemy się na zakup bardzo taniego mięsa, nie oczekujmy, że zrobimy z niego wyborny specjał.

Warto również pamiętać, że karp oraz inne ryby nie powinny być mokre, kiedy wykładamy je na patelnię. W takiej sytuacji jedyne czego możemy się spodziewać, to pryskający na wszystkie strony tłuszcz. Między innymi dlatego ryby nie rozmrażamy, a świeżą osuszamy przy pomocy ręczników papierowych.

Jakich jeszcze błędów unikać podczas przygotowywania ryb?

Jeżeli nasz karp ma być idealnie usmażony, nie przykrywajmy patelni. W przeciwnym wypadku nasza ryba będzie miała nieprzyjemną, gumowatą konsystencję. Po zakończeniu smażenia również nie przykrywajmy naszych smakołyków.

Karp i inne ryby są raczej delikatnym mięsem. W związku z tym lepiej nie przesuwać ich często podczas przygotowywania. W przeciwnym razie mogą się rozpaść na kawałki, a całe danie znacząco straci na walorach estetycznych.

Smażąc ryby, przeważnie decydujemy się na obtoczenie ich w panierce. Niestety, taki dodatek nie jest zbyt zdrowy i lepiej z niej rezygnować. Ryba może być dobra nawet bez panierki. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób.

Nie da się ukryć, że karp już niebawem zacznie królować pośród innych świątecznych dań. Z pewnością za sprawą powyższych porad goście będą nim zachwyceni jeszcze bardziej niż zazwyczaj. Warto jednak pamiętać o tych wskazówkach w przypadku innych ryb.

Rewolucyjny przepis na ziemniaki hasselback. Dzięki 1 dodatkowi zachwycisz wszystkichRewolucyjny przepis na ziemniaki hasselback. Dzięki 1 dodatkowi zachwycisz wszystkichCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł