Karpwikipedia/MOs810

Podajesz smażonego karpia na wigilię? Pamiętaj o 1 kroku

Karp należy do ryb, których nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole. Możemy go przyrządzić na wiele sposobów. Smażysz karpia? Zawsze pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Szczególnie ważny jest jeden krok. Przed smażeniem skrop go sokiem z cytryny, dzięki temu ryba się nie rozpadnie. O czym jeszcze warto pamiętać?

Na początek mamy doskonałą wiadomość. Przygotowanie karpia na świąteczny stół nie należy do trudnych czynności. Na początek należy w odpowiedni sposób pokroić rybę. Jak najlepiej to zrobić? Śpieszymy z odpowiedzią.

Karp smażony - jak go przygotować?

Na początek opłucz rybę w zimnej wodzie, wytrzyj i natrzyj solą. Jeśli karp będzie przechowywany przez noc, najlepiej obłóż go cebulą, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Po wyjęciu, pokrój go w dzwonki i oprósz mąką np. kukurydzianą lub klasyczną panierką z jajka i bułką oraz bułki tartej.

Następnym punktem jest smażenie ryby. Na grillową patelnię wlej olej lub masło. Aby ryba nie rozpadła się w trakcie smażenia, przed oprószeniem jej mąką, skrop karpia sokiem z cytryny. Smaż ją z każdej strony przez około 7 minut.

Pamiętaj, aby przed włożeniem karpia do tłuszczu, dokładnie otrzepać go z mąki. W ten sposób unikniesz jego przypalenia. Ryba powinna być również sucha, inaczej będzie się pryskać podczas smażenia.

Karpia smaż na złoto. Usmażoną rybę przełóż do ceramicznego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 60 stopni. Pamiętaj, że karpia pod żadnym pozorem nie należy przykrywać. Ryba będzie gotowa po 15 minutach.

Niedawno pisaliśmy również o tym, w jaki sposób karpia przyrządza Magda Gessler oraz, w jaki sposób pozbyć się z niego muł.

Karp gości na Waszych świątecznych stołach? Czy wolicie jednak inne ryby?

Jak zachować piękny, głęboki kolor barszczu czerwonego? Wystarczą banalnie proste tricki, wykona je każdyJak zachować piękny, głęboki kolor barszczu czerwonego? Wystarczą banalnie proste tricki, wykona je każdyCzytaj dalej

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

źródło: polki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł