

20 Grudnia 2020
Nie znosisz zapachu smażonego karpia? Wystarczy banalnie prosta mikstura i będzie niewyczuwalny
Karp wydziela zbyt intensywny zapach podczas smażenia, którego nie możesz wytrzymać? Jest na to banalnie prosty sposób, który nie wymaga od kucharza praktycznie żadnej pracy. Wystarczy przygotować specjalną, acz łatwą w przyrządzeniu marynatę, która wyciągnie i zamaskuje wszelki nieprzyjemny aromat.
Karp zwyczajnie musi pojawić się na wigilijnym stole. Ryba ta jest tradycją i klasyką, bez której święta nie są tym samym. Niestety wiele osób nie lubi przygotowywać tej ryby z uwagi na zapach, jaki wydobywa się z niej podczas smażenia. Można w łatwy sposób zamaskować go marynatą złożoną z mleka, rozmarynu i cebuli.
Zapach tych przypraw i warzyw jest bardzo intensywny, więc wszelkie nieprzyjemne nuty zapachowe z rybiego mięsa są całkowicie zakryte. Dzięki poniższej recepturze będziesz czuł przyjemny świąteczny zapach, nawet podczas najbardziej intensywnego smażenia.
Karp już nigdy więcej nie będzie brzydko pachniał
Za specyficzny zapach karpia odpowiada sposób jego hodowli. Ryba ta żyje w ciasnych zbiornikach, do których oddaje nieczystości. Następnie woda filtrowana jest przez skrzela, a smak i aromat mułu i błota przechodzi do mięsa. Podczas smażenia zapach ten jest znacznie zwielokrotniony.
Mało kto lubi ciężką i osiadającą na ubraniach, meblach czy ścianach woń smażonych ryb. Karp w panierce jest najczęściej przygotowywaną rybą na święta, a wielu domowych kucharzy przez następne dni z aurą zapachową, jaka unosi się w kuchni i, nierzadko, nawet w innych pomieszczeniach.
Marynatę warto przygotować dzień wcześniej. Do miski należy wlać mleko, dodać cebulę, gałązkę rozmarynu, sól oraz pieprz. W tak przygotowanym płynie należy zanurzyć rybę i marynować przez co najmniej jedną noc. Mleko świetnie chłonie zapachy, a cebula i rozmaryn nadadzą rybie pysznego smaku.
Jest jeszcze jeden sposób, aby ukryć zapach smażenia ryby. Wystarczy w czasie smażenia nastawić garnek z przyprawami i owocami cytrusowymi. Korzenny aromat wypełni cały dom i nawet najgorszy swąd smażonej ryby nie będzie w stanie się przebić.
Przepis na zamaskowanie zapachu smażonej ryby
Składniki:
- 1 mandarynka
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- garstka goździków
- cynamon cała laska
- 3 laski wanilii
- 3 gałązki świerkowe
- 1,5 l zimnej wody
Zacznij od wlania wody do garnka i postawienia jej na gazie. Cytrynę, pomarańczę i mandarynkę pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do wody. Kiedy ta zacznie się gotować, dodaj goździki, cynamon, wanilię oraz gałązki świerkowe. Gotuj do momentu, aż przestaniesz smażyć rybę.
Jeśli chcesz poznać ciekawe przepisy na wigilijne potrawy, zapraszamy do zapoznania się z tym artykułem. Kolejna ciekawa receptura jest dostępna tutaj - Ewa Wachowicz zdradza w niej jak przygotować pyszną świąteczną zupę.
Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:
- Ania Starmach zrobiła rybę po grecku i olśniła Polaków. Zaskakuje 1 decyzja
- Gessler wytknęła Polakom fatalne błędy przy smażeniu karpia. Wskazujemy, jak nie zepsuć smaku tradycyjnej ryby
- Juto istotne zmiany w sklepach spożywczych, dotyczą m.in. godzin dla seniorów
Źródło: onet.pl
Zapraszamy na nasz profil na Instagramie
Następny artykuł