Karp w galarecie - klasyka świątecznego stołuegiss, Getty Images Signature

Czeka nas wigilia bez karpia w galarecie? Hodowcy załamują ręce, równie złej sytuacji jeszcze nie było. Dostępność przysmaku stoi pod znakiem zapytania

Karp jest jednym z najważniejszych potraw na wigilijnym stole, wszak ryba w galarecie lub panierowana i smażona idealnie pasują do uroczystych chwil. Niestety, pandemia uderzyła nawet w branże hodowców tej ryby. Głównym problemem jest podpisywanie umów pomiędzy producentami a sprzedawcami - w tym roku są one odraczane do ostatniej chwili.

Karp ma zarówno tyle samo miłośników, ilu przeciwników - problemem i atutem zarazem jest jego specyficzny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Mimo wszystko ryba ta jest symbolem świąt Bożego Narodzenia w Polsce i jej brak może zasmucić współbiesiadników. Wiele wskazuje na to, z jego dostępnością mogą być realne kłopoty. Jak podaje serwis fakt.pl, hodowcy karpi boleśnie odczuwają skutki pandemii.

Dostojna niczym górskie szczyty, królowa ciast - nasza ukochana karpatka. Znamy recepturę, dzięki której zawsze idealnie wyrastaDostojna niczym górskie szczyty, królowa ciast - nasza ukochana karpatka. Znamy recepturę, dzięki której zawsze idealnie wyrastaCzytaj dalej

Czy kupimy karpia na tegoroczne Święta?

W Polsce co roku produkuje się aż 20 tysięcy ton karpia rocznie. Za taką ilość odpowiada około 3 tysiące zarejestrowanych producentów, którzy nierzadko w swoją prace wkładają całe serce. Niestety pandemia atakuje kolejne gałęzie przemysłu i nawet hodowcy ryb nie mogą czuć się bezpiecznie.

Jak podaje fakt.pl, przez lata wypracowano specyficzną metodę handlu karpiem. Zwyczajowo w październiku podpisywano umowy pomiędzy hodowcą a sprzedawcą, na konkretną ilość karpia w określonej cenie. W tym roku do dzisiaj wielu hodowców nie ma żadnej umowy.

- Ja do dziś nie wiem, ile i po ile sprzedam. Handlowcy bali się, że rząd w ostatniej chwili wprowadzi jakieś ograniczenia w sklepach albo w sprzedaży i zostaną z rybą, której nie będą mogli sprzedać - tłumaczy tygodnikowi "Polityka" Lech Stypuła, hodowca i właściciel marki Karp z Oksy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Babcia Wiesia kupiła 5 cytryn, słoiczek miodu i 3 kłącza imbiru. Wystarczyło 7 dni, by poczuła się jak nowonarodzona
  2. Górale są wściekli. Zrozpaczeni powiedzieli wszystko, uderzyli w rząd
  3. Gołąbki bez zawijania w banalnie prostym wydaniu. Danie dla całej rodziny zrobisz w mniej niż godzinę, co za receptura

Podpisywanie kontraktów odraczane ma być do ostatniej chwili, gdyż dystrybutorzy nie znają sytuacji na rynku w czasie świąt. Producenci z kolei obawiają się, że mogą zostać zmuszeni do sprzedania swojego produktu po zaniżonych cenach. Najgorszym scenariuszem byłoby nie sprzedanie żadnej ryby - taka możliwość także istnieje.

Jak czytamy na Fakcie: "Niektórzy mogą podnieść głosy, że w czym problem, przecież ryby można sprzedać za rok. Niestety sprawa nie jest taka prosta. By karp osiągnął wagę 1,5 kg hoduje się go 3 lata. Po kolejnym roku ryba będzie ważyła już ponad 2 kg, a to za dużo na potrzeby większości Polaków."

Jak przygotować karpia?

Wielu narzeka, iż ryba ta smakuje mułem lub stęchlizną. Jest na to sposób - pozwala on wyciągnąć z mięsa ten specyficzny posmak, który wielu od niej odrzuca. Co do niego potrzeba?

Na jedną rybę wystarczą około 2 szklanki mleka UHT, 1 cytryna, dwie szczypty majeranku, sól oraz cukier. Pokrojoną w medaliony rybę należy przemyć pod wodą, osuszyć i obsypać solą.

W dużej misce łączy się mleko, łyżeczkę cukru, majeranek oraz sok z cytryny. Następnie należy dodać do niej rybę pamiętając, by była całkowicie zakryta marynatą. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na około 12-16 godzin.

Po wyjęciu z zalewy oklepujemy ją z nadmiaru zalewy, panierujemy i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron.

Jesteś fanem soku pomidorowego? Mamy dla ciebie wspaniałą wiadomość, pij go codziennie, a poczujesz ogromną różnicęJesteś fanem soku pomidorowego? Mamy dla ciebie wspaniałą wiadomość, pij go codziennie, a poczujesz ogromną różnicęCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Decyzja zapadła. Od poniedziałku część uczniów wróci do szkół
  2. 5-letnia Łucja została bohaterką. Szła polną drogą, gdy nagle jej uwagę przykuło coś zupełnie niespotykanego
  3. Sałatka nie musi być nudna. Połącz ziemniaki, boczek oraz ogórki kiszone i delektuj się boskim smakiem
  4. Cena uwielbianego produktu pójdzie w górę. Jest też dobra informacja
  5. Ceny w restauracji Gordona Ramsaya rozkładają na łopatki. Niewiarygodne, ile kosztuje burger
  6. Kamera nagrała, jak kobieta wyrzuca z auta niepełnosprawnego psa. Jego reakcja wywołuje strumień łez
  7. Dokładnie 7 dni na złożenie wniosku o dopłatę. Tysiące osób mogą otrzymać pomoc

Źródło: fakt.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł