Karpatka z galaretką jest ciekawym csiatemwikipedia.org

Dodaj do karpatki galaretkę i delektuj się bajecznym deserem. Podajemy cudowny domowy przepis

Karpatka w publicystyce jest stosunkowo nowym ciastem, o którym wzmianki w literaturze znajdziemy dopiero w latach 70 ubiegłego wieku. Dzisiaj wielce popularny deser, którego najsmaczniejszym składnikiem jest budyniowy krem. Kiedy dodasz do karpatki galaretkę stworzysz zupełnie nowe arcydzieło, które zaskoczy i zadowoli każdego łasucha.

Karpatka mimo wszystko była wzmiankowana o wiele wcześniej. W 1871 roku opisywana była przez Lucynę Ćwierczakiewiczową, która napisała książkę kucharską. W jej dziele karpatkę pojawiła się w uproszczonej wersji i nie pod swoją zwyczajową nazwą, lecz określana była jako zwykłe "ciasto parzone". W latach 80 ubiegłego wieku wybuchły prawdziwy "boom" na to ciasto, które pieczone było przez wiele gospodyń dosłownie co tydzień. Dzisiaj karpatka nie jest już tak popularna, lecz zamiłowanie do ciasta z kremem budyniowym ciągle w nas istnieje.

Żałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziałaŻałoba, oczy pełne łez, rozpacz, córka Magdy Gessler zmarła w strasznych okolicznościach. Po latach gwiazda TVN wszystko opowiedziałaCzytaj dalej

Karpatka z galaretką - całkowicie nowe spojrzenie, na klasyczne i tradycyjne ciasto

Według wielu sprzedawców w cukierniach karpatka ponownie staje się popularna. Chętniej kupowana w chłodniejsze dni, ponieważ ciężki krem zapycha i może wywoływać ociężałość. Aby ożywić karpatkę dodajcie do kremu galaretkę owocową, która spowoduje, że smak i konsystencja będą o wiele lżejsze.

Składniki:

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka

Krem

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • galaretka owocowa

Dzisiaj grzeje:
1. Nagłe ostrzeżenie z GIS dla wszystkich. Nie używaj go do gotowania pod żadnym pozorem, kupowany przez tysiące Polaków produkt może być niebezpieczny
2. Już ponad 3 mln Polaków korzysta z dużego ułatwienia, ty też możesz. Wystarczy jedna rzecz

Przygotowanie:

    1. Na początek zajmij się ciastem. Zagotuj wodę i rozpuść w niej margarynę. Kiedy całość będzie płynna wsyp mąkę i energicznie ucieraj aż znikną grudki.
    2. Gotuj masę przez 3 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
    3. Ostudź ciasto i stopniowo dodawaj do niego jajka ciągle miksując.
    4. Podziel na 2 części i piecz w 200 stopniach przez 40 minut.
    5. Kiedy ciasto się pieczę przygotuj krem.
    6. Do gorącego mleka wsyp proszek budyniowy, kiedy będzie gęste odstaw z ognia i ostudź.
    7. Margarynę utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj budyń. Kiedy masa będzie gładka dodaj kilka kropel cytryny i wstaw do lodówki.
    8. W między czasie przygotuj wybraną galaretkę. Wylej płyn do płaskiego naczynia i odstaw do stężenia.
    9. Galaretkę pokrój w kostkę. Połowę kremu rozsmaruj na 1 połowie ciasta. Posyp całość pociętą galaretką. Wylej drugą połowę masy budyniowej i połóż na wierzch drugą połowę ciasta.

Najlepsze newsy:

      1. Nagły protest w samym centrum polskiego miasta. Zbiera się ogromny tłum, co tam się dzieje?
      2. 116 osób tragiczne zginęło jednego dnia od piorunów. Dramatyczne i smutne wiadomości przekazały władze Indii
      3. Robisz sałatkę z ogórków? 1 okropny błąd pogarsza smak, a 1 trik zachwyca
      4. Wielkie uznanie, starszy pan wynalazł kapitalny sposób na stonkę ziemniaczaną. W chwilę tysiące szkodników znikają z upraw
      5. Magda Gessler podała przepis na kotlety schabowe. Ich sekret tkwi w nietypowym szczególe
      6. Robert Lewandowski wróci grać w Polsce? Nagle postanowił zabrać głos i wyjaśnił wszystkie wątpliwości

Źródło: ciastko-joli.blogspot.com

\

Następny artykuł