Karpatkayoutube / kanał: Slodki blok / kadr z filmu

Jak zrobić idealne góry i doliny w karpatce? Wystarczy jeden prosty trick znany naszym babciom, wyjdzie doskonała

Musimy przyznać, że karpatka jest jednym z naszych ulubionych ciast. Trudno znaleźć drugi wypiek, który tak cudownie łączy chrupiącą fakturę z aksamitnym wnętrzem. Zrobienie idealnych gór i dolin w cieście nie jest prostym zadaniem. Całe szczęście nasze babcie opracowały swój sposób i dzięki temu zawsze wychodzą niczym prawdziwe Karpaty.

Karpatka bez charakterystycznej faktury nie byłaby tak efektowna. To właśnie piękne góry i doliny sprawiają, że karpatka nigdy nam się nie nudzi. Wbrew pozorom przepis na karpatkę nie jest skomplikowany, wystarczy podążać tylko na kilkoma prostymi zasadami. Także fale możemy zrobić bez trudu, wystarczy jedna drobna czynność. Nasze babcie wpadły na ten pomysł już pokolenia temu i nie stracił nawet odrobinę na aktualności.

Dzisiaj ogromne tłumy w Biedronce, wszystko z 1 powodu. Decyzja już wzbudziła kontrowersje, nie wszystkim się spodobaDzisiaj ogromne tłumy w Biedronce, wszystko z 1 powodu. Decyzja już wzbudziła kontrowersje, nie wszystkim się spodobaCzytaj dalej

Karpatka - teraz wyjdzie idealna

Co to za weekend bez pysznego ciasta. My proponujemy karpatkę, która z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Niepowtarzalna faktura i smak od pokoleń kochają wszyscy Polacy. Tradycyjne ciasto nawet za granicą robi furorę i zyskuje kolejnych wielbicieli.

Potrzebujesz:

do ciasta:

  • 125 g masła
  • 250 ml wody
  • szklanka mąki
  • 5 jajek średniej wielkości
  • łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

  • 2 budynie bez cukru
  • 100 gram cukru
  • 750 ml mleka
  • 200 gram miękkiego masła

Dzisiaj grzeje:

  1. Anna Mucha pokazała się bez bielizny w centrum miasta. Zrobiono jej zdjęcie, nie miała pojęcia
  2. Myjesz pieczarki przed przyrządzaniem? Być może popełniasz wielki błąd, Pascal Brodnicki rozwiewa wszystkie wątpliwości
  3. Szefowa ZUS z zaskakującą informacją dla seniorów. Klasyczna forma emerytur i zasiłków zniknie?

A małym garneczku rozpuszczamy masło i dodajemy wodę. Dorzucamy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką. Odkładamy masę do wystygnięcia. Gdy będzie chłodna dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Dzielimy ciasto na dwie części. Połowę ciasta rozprowadzamy na blaszce wysmarowanej masłem. Jeśli chcemy by nasza karpatka miała piękny kształt musimy łyżkę, którą rozprowadzamy ciasto często moczyć w ciepłej wodzie, wtedy naturalnie stworzymy góry i doliny. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Podobnie czynimy z drugą porcją. Masę rozpoczynamy od zagotowania mleka i rozprowadzenia w nim budyniu z cukrem. Budyń gotujemy jak zwykle, do całkowitego stężenia. Miękkie masło ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy wystudzony budyń. Spód ciasta przekładamy masą, kładziemy wierzchnią część karpatki, a na koniec posypujemy cukrem pudrem. Karpatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.

Polacy wstrzymali oddech po komunikacie Biedronki. Od jutra znowu się zaczniePolacy wstrzymali oddech po komunikacie Biedronki. Od jutra znowu się zacznieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Aż trudno uwierzyć własnym oczom. Wiadomości TVP bez skrupułów, grafika przejdzie do historii
  2. Duże zmiany na liście regionów objętych obostrzeniami. Jest też lista regionów zagrożonych
  3. Upokarzająca żenada i skandal na żywo na wizji. Ekspertka zdradzała triki na kiszenie ogórków, niestety Chajzer się nie powstrzymał
  4. Smaczna i sycąca zapiekanka z 2 warzyw, naje się cała rodzina. Prosty przepis zrobisz w parę chwil
  5. Sernik według sekretnej receptury Magdy Gessler, puszysty niczym chmurka, nigdy nie opada
  6. Justyna Żyła triumfuje. Wspomniała o synu, by wbić szpilkę Piotrowi? (FOTO)

Źrodła: Kwestia smaku

Następny artykuł