Kasztany jadalne idealne na jesieńPixabay / 995645

Jesienią każdy choć raz powinien spróbować pieczonych kasztanów. Prawdziwy przysmak sezonu można zrobić samemu w domu

Kasztany jednoznacznie kojarzą nam się z jesienią. W Polsce ich jadalna odmiana występuje wyłącznie w sklepach. Przysmak zyskuje coraz większą popularność. Wszystko za sprawą niepowtarzalnego smaku, który potrafi zawrócić w głowie.

Ciepłe i pyszne jadalne kasztany są nie lada frykasem. Na półkach sklepowych możemy coraz częściej się na nie natknąć. Okazuje się, że ich przygotowanie jest niezwykle proste. Warto jednak pamiętać o jednym istotnym detalu. W przeciwnym wypadku może nas czekać kulinarna katastrofa.

Surowy wyrok sądu, Zenek Martyniuk w rozpaczy. Jeszcze niedawno z radością pokazywał swoją luksusową kuchnięSurowy wyrok sądu, Zenek Martyniuk w rozpaczy. Jeszcze niedawno z radością pokazywał swoją luksusową kuchnięCzytaj dalej

"Najlepsze kasztany są na placu Pigalle"

Kasztany, które znamy z jesiennych spacerów znacząco się różnią od ich jadalnego odpowiednika. Na pierwszy rzut oka widać, że są mniejsze, a ich łupina nie jest tak gruba. Walory smakowe doceniane są od lat, o czym świadczy chociażby kultowy cytat z serialu "Stawka większa niż życie". Jak wybrać odpowiednie kasztany?

Kupując kasztany warto im się dokładnie przyjrzeć. Nie powinny mieć przebarwień oraz dziurek. Nazbyt intensywny aromat gleby i wilgoci powinien być dla nas sygnałem ostrzegawczym. Wówczas kasztany mogą nie być najświeższe. Przygotowanie tego specjału jest niezwykle proste.

Dzisiaj grzeje:

  1. Smutne wieści o Dorocie Szelągowskiej. Jeszcze niedawno pokazywała piękna kuchnię i mówiła o ulubionej restauracji
  2. Władze parku wydały ważny komunikat. Zmiany w obostrzeniach będą wyglądały inaczej
  3. Krystyna poszła do lasu na grzyby, gdy zobaczyła borowiki, poraziło ją. Nigdy wcześniej nie widziała podobnych rzeczy

Jak przyrządzić kasztany?

Kasztany nie powinny nikomu przysporzyć problemów podczas przygotowywania. Wystarczy, że upieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Proces ten powinien trwać około 15 minut. Niezwykle istotne jest ich uprzednie nacięcie z owalnej strony. W przeciwnym wypadku kasztany wybuchną podczas pieczenia i ze specjały będą nici. Najlepiej serwować na gorąco. Kiedy są ciepłe, wówczas o wiele łatwiej się je obiera. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do deserów i mięs, jednak kasztany są również znakomitą samodzielną przekąską na jesienne i zimowe wieczory.

Porażające, jakie rzeczy działy się na planie Porażające, jakie rzeczy działy się na planie "Janosika". Anna Dymna opowiedziała o pamiętnej scenie bankietu, z jedzeniem stała się okropna rzeczCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nie ma znaczenia czy mieszkasz w domu czy mieszkaniu. Od kwoty nowej opłaty zrobi Ci się słabo
  2. Mężczyzna chciał włamać się do domu 78-letniej staruszki. Dała mu nauczkę, którą zapamięta do końca życia
  3. Poniżona i wyrzucona z restauracji Magda Gessler nie zapomni feralnego dnia do końca życia
  4. Serce 54-latka momentalnie się zatrzymało, wszystko przez uwielbiane cukierki. Niestety, skończyło się tragicznie
  5. Nowa kuchnia Andrzeja Piasecznego jest na ustach wszystkich. Bije na głowę wnętrza innych celebrytów, kolory i styl zachwycają
  6. Zapłacił za jej rachunek, bo zapomniała portfela. Później kobieta zrobiła coś, co wprawiło go w osłupienie

Źródła: KotletTV

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł