KawaPixabay /Skitterphoto

Kawa z nietypowym dodatkiem jest hitem internetu. Przed wypiciem trzeba pamiętać o 1 rzeczy

Miliony ludzi na całym świecie rozpoczyna dzień z filiżanką "małej czarnej" w dłoniach. Nic tak nie dodaje energii, a przy okazji nie sprawia przyjemności. Jednym z najnowszych trendów jest dodawanie do kawy oleju kokosowego. Przygotowując napój właśnie w ten sposób, warto pamiętać o pewnym szczególe. Niestety, należy wiedzieć, w jakich przypadkach należy unikać takiego połączenia.

Picie kawy o poranku to czynność, która wielu osobom kojarzy się z prawdziwą przyjemnością. Niektórzy preferują klasyczną małą czarną, inni dodają do niej przeróżne dodatki. Od mleka i syropów, po skorupki z jajek.

Jednem z najgorętszych trendów jest kawa z olejem kokosowym, który w ostatnim czasie cieszy się sporą popularnością, szczególnie wśród osób, które stosują dietę ketogeniczną o wysokiej zawartości tłuszczu i niskiej zawartości węglowodanów. Wiele osób dodaje go również do kawy. Jest kilka powodów, aby tak robić.

Kawa z olejem kokosowym ma sporo zalet, ale niestety sięgając po ten napój należy być świadomym różnych skutków ubocznych. Z pewnością nie powinny sięgać po niego osoby, które mają problemy m.in. z woreczkiem żółciowym.

Kawa z olejem kokosowym - skąd ten pomysł?

Olej kokosowy nie jest dodany do kawy przypadkowo. Pomaga on przyśpieszyć metabolizm lub utrzymać jego poziom oraz utrzymać regularność wypróżnień. Niestety, poza plusami ma również skutki uboczne. Przed wypiciem kawy z tym dodatkiem, lepiej się z nimi zapoznać.

Największy Największy "Skubaniec" ze wszystkich ciast. Deser wg przepisu cioci Krysi zrobisz w pół godzinyCzytaj dalej

Olej kokosowy jest bogaty w kalorie. Daje 121 kalorii na łyżkę stołową (14 g).Wiele osób, które dodają go do kawy, zazwyczaj używają 2 łyżek stołowych, co daje dodatkowe 242 kalorie. Niestety, okazuje to, jak bardzo kaloryczny jest to napój.


Dlatego, lepiej po niego nie sięgać nie tylko wtedy, gdy zależy nam na utracie zbędnych kilogramów, ale również, gdy niestety mamy problemy z woreczkiem żółciowym lub zapaleniem trzustki.

Gdy dodamy do kawy zbyt wiele oleju kokosowego, mogą nas niestety dopaść nudności i nieprzyjemne objawy podobne do środków przeczyszczających. Dlatego, decydując się na napój z tym dodatkiem warto zachować roztropność, a w przypadku naszych wątpliwości lepiej skonsultować się z lekarzem.

W jaki sposób przyrządzić kawę z olejem kokosowym? Poniżej podajemy przepis na małą czarną z tym dość zaskakującym dodatkiem. Więcej na temat oleju kokosowego przeczytasz pod tym linkiem.

Kawa z olejem kokosowym -przepis

• 1 szklanka świeżo parzonej kawy,
• 1 płaska łyżka oleju kokosowego,
• 1/4 łyżeczki wanilii,
• szczypta mielonego cynamonu lub gałki muszkatołowej.

Sposób wykonania:

Wlej do blendera świeżo zaparzoną kawę, olej kokosowy oraz wanilię. Mieszaj wszystkie składniki na najwyższych obrotach przez około 20 sekund. Przelej do szklanki i dodaj do napoju przyprawy.

Pijecie kawę z olejem kokosowym czy wolicie słynną małą czarną bez żadnych dodatków?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Radio Zet

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł