Kawa ze złotym mlekiemPixabay/ flockine

Kawa ze „złotym mlekiem” niesamowicie wpływa na odporność. Zrobisz ją z produktów, które masz w kuchni

Kawa w poniedziałkowy poranek jest doskonałym sposobem, by szybko się pobudzić i znaleźć energię do działania na cały dzień. Jeśli zalejesz ją "złotym mlekiem", uzyskasz napój, który zaskoczy cię niesamowitymi właściwościami. Produkty do niej z pewnością masz w swojej szafce.

Kawa jest świetnym porannym pobudzaczem. Dzisiaj większość ludzi pija ją głównie przed pracą by poczuć "kofeinowego kopa" i mieć siłę do pracy. Jeśli zamiast zwykłego mleka do jej zabielenia zastosujesz "złote", uzyskasz miksturę, która właściwościami prozdrowotnymi potrafi niesamowicie zaskoczyć. Z pewnością wszystkie składniki potrzebne do jej wykonania znajdziesz w kuchennej szafce.

Kawa z tzw. złotym mlekiem ma niesamowite działanie

Kawa sama w sobie jest doskonałym naparem pod względem rozgrzewających właściwości, choć można oczywiście zdecydować się na warianty schłodzone. Kawę z dodatkiem masła możesz nawet pić zamiast śniadania, o czy możesz przeczytać tutaj. Zazwyczaj, jeśli ktoś pije białą kawę, dodaje do niej najzwyklejsze mleko lub śmietankę. O wiele lepszym wyborem jest stosowanie w tym celu "złotego mleka".

Czym właściwie jest złote mleko? To napój, który opiera się na połączeniu mleka krowiego z kurkumą, imbirem, cynamonem i innymi korzennymi przyprawami, które działają cuda na system odpornościowy człowieka. Jeśli co jesień chorujesz na przeziębienie lub grypę, zacznij regularnie pić takie mleko. Wzmocnisz tym samym swój układ immunologiczny, który zacznie skutecznie odpierać ataki drobnoustrojów.

Zawarta w "złotym mleku" kurkuma zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Działa także przeciwzapalnie, więc wskazana jest także w czasie choroby z podwyższoną temperaturą. O niesamowitych efektach jedzenia kurkumy, pisaliśmy w tym artykule.

Polacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywaniePolacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywanieCzytaj dalej

Przepis na kawę ze "złotym mlekiem"

Składniki:

  • 4 filiżanki mocnego espresso
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kardamonu
  • miód lub cukier do smaku

Jak przygotować kawę ze złotym mlekiem? Zacznij od wlania mleka do rondelka i postawienia go na małym ogniu. Kluczem do wyciągnięcia i zachowania zdrowotnych właściwości mikstury jest utrzymanie odpowiedniej temperatury. Mleko musi być gorące, nie może jednak się gotować.

Następnie wsyp do rondelka wszystkie przyprawy, czyli kurkumę, cynamon, imbir i kardamon. Podgrzewaj całość przez kilka minut, aż z garnuszka zacznie rozchodzić się doskonały zapach.

Do dwóch kubków wlej po dwie filiżanki espresso, zalej je "złotym mlekiem" i posłodź miodem lub cukrem. Zdecydowanie polecamy używanie miodu gryczanego lub cukru trzcinowego - podkreślają smak napoju i są o wiele zdrowsze niż zwykły biały cukier.

Pijąc taką miksturę codziennie rano będziesz mieć mnóstwo energii, a przyprawy w mleku rozgrzeją cię w zimowy poranek i dostarczą mnóstwa zdrowych mikroelementów. Ten magiczny i pięknie wyglądający napój działa profilaktycznie, a podczas choroby łagodzi kaszel i bóle gardła oraz usuwa śluz. Działa też zbawiennie na jelita i niesamowicie podkręca metabolizm. Na pewno warto spróbować!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poezjasmaku.pl; kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł