Kawa po turecku - idealna na wczesny poranekwikipedia.org/Eaeeaehttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.pl

"Czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość", czyli kawa po turecku. Żadna inna tak nie pobudza i dodaje energii

Kawa jest jedną z najbardziej popularnych używek na całym świecie - zajmuje drugie miejsce zaraz za herbatą. Kawa po turecku jest wyjątkowa, ponieważ sposób przyrządzania oraz jej smak mocno różni się od typowej "fusianki". Bardzo mocno pobudza i daje energię na cały dzień.

Kawa jest napojem, który najczęściej pity jest o poranku. Już sam jej zapach potrafi podnieść na nogi, a duża zawartość kofeiny sprawia, że mamy siłę zwlec się z łóżka i iść wykonywać swoje codzienne obowiązki. W Polsce najczęściej pija się kawę rozpuszczalną, która choć szybka i łatwa w przygotowaniu, nie jest najsmaczniejsza. O wiele lepszym wyborem jest kawa po turecku, która oszołamia mocą i intensywnością smaku.

Do jej drzwi zapukała 2,5-letnia córka sąsiadki. Zastygła, słysząc treść szeptu dzieckaDo jej drzwi zapukała 2,5-letnia córka sąsiadki. Zastygła, słysząc treść szeptu dzieckaCzytaj dalej

Kawa po turecku - jeden z najsmaczniejszych sposobów przyrządzania gorącego napoju

Kawa po turecku jest bardzo słodka, wyjątkowo intensywna i zaskakująco mocna. Już jedna mała filiżanka może sprawić, że od razu odechce się spać. Jej przygotowanie nie jest najłatwiejsze, ponieważ wymagany jest specjalny tygielek. Warto zakupić miedziane naczynie, które bardzo dobrze trzyma temperaturę i równomiernie nagrzewa się. Kluczem do dobrej kawy jest wykorzystywanie najlepszych ziaren, które mielimy bezpośrednio przed parzeniem. Inaczej ryzykujemy, że spora część aromatu zwyczajnie ulotni się.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wielka ewakuacja w kraju. Prezydent jutro o 9:00 ma ogłosić plan akcji
  2. Media ostrzegają. Jest w każdej Biedronce i Lidlu, niestety większość Polaków zjada je 2 razy dziennie
  3. Ostatnia szansa na dodatkowe 1400 zł. Zostało mało czasu, spiesz się

Składniki:

  • 2 łyżki świeżo mielonej kawy
  • 1 filiżanka wody
  • 1 łyżka cukru
  • kardamon
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Do tygielka wrzuć świeżą kawę, cukier oraz przyprawy. Do naczynia wlej wodę i postaw na średnim ogniu.
  2. Następnie delikatnie doprowadzić płyn do wrzenia. Kiedy pojawią się pierwsze bąbelki, odstaw tygielek na bok na 15 sekund, aż delikatnie się ochłodzi.
  3. Ponownie połóż tygielek nad ogniem i znowu doprowadź kawę do wrzenia. Kiedy pojawi się piana, zdejmij naczynie z ognia.
  4. Odstaw tygielek, aby fusy opadły całkowicie na dno.
  5. Wlej kawę do filiżanki i podawaj z tureckimi słodyczami.
Są we wszystkich Lidlach i Biedronkach, codziennie je gotujemy. Media ostrzegają, przekazują alarmujące słowa ekspertówSą we wszystkich Lidlach i Biedronkach, codziennie je gotujemy. Media ostrzegają, przekazują alarmujące słowa ekspertówCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Podwyżki dla posłów, ale nie dla Polaków? Rząd zdecydował, wszystko jest już jasne
  2. Ministerstwo oficjalnie potwierdziło. Chodzi o Polaków wracających zza granicy, wielu nie będzie zadowolonych
  3. Biedronka ma komunikat dla wszystkich. Jutro się zacznie, klienci będą przecierać oczy
  4. Dariusz znalazł borowika. Zobaczył co na nim jest i zamarł, szybko zaczął uciekać
  5. Ekspresowe racuchy z jabłkami. Niebiański smak dzieciństwa, przepis jak za dawnych lat
  6. Fani pogrążyli się w żałobie. Legenda przegrała z COVID-19, kochały go miliony ludzi

Źródło: National Geographic


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pysny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł