Kawa z takiego młynka smakowała najlepiej.smakosze.pl

Miałeś podobny młynek? Spełniał dwie niesamowite funkcje

Nie ma nic lepszego, niż świeżo zmielona kawa z samego rana - zapach rozchodzący się po całym mieszkaniu wyciąga śpiących domowników z łóżek praktycznie od razu. Jeśli miałeś podobny młynek jak na zdjęciu, miałeś ogromne szczęście, ponieważ spełniał aż dwie funkcje. Poza mieleniem kawy, można było rozdrabniać w nim pieprz, co pozwalało uzyskać więcej aromatu z pikantnej przyprawy.

Kawa od wielu lat jest pita przez Polaków, choć dawniej trzeba było się mocno natrudzić, aby zdobyć dobre gatunkowo ziarna. Szczytem luksusu była arabica, której na rynku było tak mało, że niewiele domostw mogło sobie na nią pozwolić. Kawosze już wtedy wiedzieli, że świeże mielenie ziaren jest kluczem do smacznego napoju.

Ziarna w całości zachowują bowiem znacznie więcej aromatu, który nie ulatuje tak szybko. Rozdrabniając je na drobny pył w domu, wydobywa się nuty zapachowe, które w zwykłej, wcześniej mielonej przez producenta kawie, zwyczajnie zanikają.

Kawa - młynek do niej miał jeszcze jedno zastosowanie

Choć narzędzie widoczne powyżej służyło głównie do mielenia kawy, z biegiem czasu ludzie zaczęli odchodzić od ręcznych urządzeń. Modne stały się młynki elektryczne, które choć głośne, znacznie szybciej i sprawniej działały. Na szczęście, znaleziono dla starej, drewnianej wersji zastosowanie.

Zaczęto używać jej do mielenia pieprzu. Ziarna tej przyprawy, podobnie jak kawa, również wietrzeją tracąc na aromacie. Aby je przed tym uchronić, sprzedaje się je w całości - mniejsza powierzchnia ma wtedy styczność z powietrzem, a dodatkowo hermetyczne pakowanie, niweluje problem wietrzenia do zera.

Jak nazywa się zupa ze zdjęcia? Ugotujesz ją z dziecinną łatwościąJak nazywa się zupa ze zdjęcia? Ugotujesz ją z dziecinną łatwościąCzytaj dalej

Dania doprawione takim pieprzem, są znacznie intensywniejsze w smaku, a co za tym idzie, również smaczniejsze. Warto również w dzisiejszych czasach korzystać z młynków, ponieważ dzięki nim można wydobyć zupełnie nowe smaki i zapachy.

W jaki sposób parzyć kawę idealną?

Przede wszystkim należy nauczyć się odpowiednich temperatur. W tym celu warto zaopatrzyć się w termometr. Zbyt gorąca woda może wyciągnąć z kawy kwaśne i nieprzyjemne smaki, dlatego zaleca się, aby zalewać ją wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza.

Poszukujesz doskonałych przepisów na smaczna kawę? Zajrzyj do tego tekstu, a dowiesz się jak parzyć ją po arabsku. Ten artykuł poświęcony został właściwościom zdrowotnym picia kawy.

Kolejną kwestią jest właśnie odpowiednia grubość zmielenia. Im mocniej mieli się ziarna, tym więcej smaku i kofeiny przenika do naparu, lecz przy okazji zwiększa się także kwasowość i goryczka napoju. W tej materii warto wypracować swój własny sposób metodą prób i błędów.

Do płynu można dodawać także wiele przypraw, takich jak kardamon czy cynamon. Niektórzy dosypują odrobinę chilli, aby zintensyfikować doznania. Najbardziej popularnymi dodatkami są jednak mleko i cukier, które łagodzą intensywny smak.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: opowiadaczehistorii.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł