Kawa po turecku - przygotujesz ją prosto w domupexels.com/samer daboul

Kawa po turecku ma coraz więcej fanów. Jej sekret tkwi w kilku szczegółach

Kawa po turecku wcale nie musi być pita jedynie na południu w czasie wakacji. Jej sekret tkwi w specyficznym przygotowaniu, który wydobywa z niej najmniejsze nuty zapachowe. Zdradzamy jak wykonać ją w domu tak, aby smakowała jak wprost z targowiska.

Kawa po turecku jest najpopularniejszym sposobem picia i przygotowywania kawy na bliskim wschodzie. Wbrew powszechnej opinii nie jest to zwyczajna mielona kawa zalana gorącą wodą, lecz sposób parzenia jest bardziej skomplikowany. Według ekspertów, pierwsze wzmianki w księgach i pismach pojawiają się w około XV/XVI wieku, a krajem z którego się wywodzi jest Jemen. Taka kawa smakuje kompletnie inaczej od tej, którą pijemy na co dzień. Przygotowanie kawy po turecku wymaga kilku przyrządów i odpowiedniej techniki, lecz efekt końcowy oddaje z nawiązka cały włożony wysiłek.

Michała zwolnili z pizzerii w Kraśniku. Zemścił się na właścicielce w najbardziej perfidny sposóbMichała zwolnili z pizzerii w Kraśniku. Zemścił się na właścicielce w najbardziej perfidny sposóbCzytaj dalej

Kawa po turecku staje się co raz bardziej popularna - zachód szaleje na jej punkcie

Najbardziej charakterystycznym kawy po turecku jest jej pianka. W przeciwieństwie do popularnego cappuccino, w którym pianka wytworzona jest z podgrzanego mleka, tutaj pochodzi jedynie z kawy. Odpowiednie jej podgrzanie sprawia, że kawa zaczyna bardzo intensywnie buzować i produkować duże ilości pianki o bardzo drobnych bąbelkach. Co ciekawe technika przygotowania jest niezmienna od wieków, więc pijąc ją możemy posmakować dużego kawałka historii.

Dzisiaj grzeje:

Najważniejszym etapem parzenia tej kawy jest odpowiedni sposób kontrolowania temperatury. Parzy się ją w specjalnym miedzianym tygielku, który doskonale przenosi temperaturę. Na wschodzie kawę pija się z dodatkiem kardamonu oraz dużej ilości cukru, więc jej smak mocno różni się od tego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Poniżej prezentujemy przepis na kawę po turecku.

Potrzebujesz jednej czubatej łyżeczki świeżo zmielonej kawy, szczyptę kardamonu, 2 łyżki cukru oraz filiżankę wody. Wsyp kawę do tygielka, wlej wodę, dodaj przyprawy oraz cukier. Następnie ustaw tygielek na ogniu. Kiedy zauważysz, że kawa zaczyna się podnosić i piana szybko się tworzy, zdejmij naczynie z ognia i powtórz cały proces dwa razy. Kawy nie wolno mieszać, więc warto przecedzić napar przez małe sitko.

Najlepsze newsy:

Źródło: blueberryroasters

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł