Kebab z MOM może mieć straszny składYouTube.com

Straszne, kebaby i kiełbasy w Polsce powstają z MOM. Znajdziemy w nim niejadalne, niestrawne i trujące rzeczy?

Kebab jest jednym z najpopularniejszych wśród Polaków fast foodów. Mięso do tego przysmaku jak i do kiełbas, pasztetów i innych wyrobów produkowane jest w naszym kraju za pomocą techniki MOM. Nie mieści się w głowie, co można w nim znaleźć.

Kebab z mięsa powstałego z MOM może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia. To samo tyczy się wielu innych wyrobów mięsnych, które powstają tym sposobem. Wiele zależy od uczciwości producenta.

Lidl oszukuje wszystkich Polaków? W sklepach trwa ukrywana przed nami skandaliczna praktykaLidl oszukuje wszystkich Polaków? W sklepach trwa ukrywana przed nami skandaliczna praktykaCzytaj dalej

Kebab z MOM, czym jest?

Rynek mięsny w Polsce nie ma dobrej opinii. Wszystko przez nieuczyciwych biznesmenów, przez których cierpią producenci produkujący jedzenie wyższej jakości. Polacy mają bowiem coraz bardziej ograniczone zaufanie do wyrobów produkowanych dla masowego odbiorcy. Tylko lokalni rzeźnicy cieszą się zazwyczać dobrą sławą.

MOM jest mięsem oddzielonym mechanicznie. Niestety, taki sposób produkcji wzbudza wiele kontrowersji. Po internecie krąża doniesienia o tym, że różne niejadalne zwierzęce częsci ciała są mielone razem z mięsem. Między innymi pióra, dzioby, kości i inne niestrawne rzeczy, które aż ciężko sobie wyobrazić.

Dziennikarze postanowili zapytać jednego z największych polskich producentów MOM jak powiniene przebiegać prawidłowy proces produkcji takiego mięsa.

- Żeby uniknąć ręcznego oddzielania kości od elementów mięsnych stosujemy maszynę, która nazywa się separator miękki, żeby uzyskać mięso odkostnione mechanicznie, czyli MOM. Gdyby oddzielić ręcznie mięso od kości i wrzucić je do tej maszyny, można by je nazwać mięsem mielonym - wyjaśnił Włodzimierz Mazurek z Konspol-Bis.

Dzisiaj grzeje: 1. Z ostatniej chwili: właśnie wykryto nową wielką manipulacje klientami w Biedronce

2. Afera mięsna. W nocy odświeżali stare mięso w tajemnicy i szykowali do sprzedaży

Mężczyzna powiedział także, że w firmie którą reprezentuje w żadnych wypadku nie dodaje się do mięsa takich rzeczy jak łapy zwierzęca, pióra lub dzioby. Mazurek twierdzi, że produkt wykonywany jest z najwyższej jakości surowca, a niejadalne elementy usuwane są już podczas uboju.

Ludzie, którzy reprezentują branżę handlu dotyczącego mięsa pochodzącego z MOM przekonują, że nie różni się ono wiele od czystego mięsa. Pozostaje nam zatem wierzyć w ich zapewnienia lub znaleźć sobie zaufany lokalny sklep mięsny. Znalezienie niepożądanych elementów w kebabach, parówkach i kiełbasach może mieć fatalny wpływ na nasze zdrowie. Niestety, często chęć zysku wśród producentów wyrobów mięsnych wygrywa z uczciwością.

Najlepsze newsy:

  1. Znaleziono "supernosiciela" koronawirusa? Interweniowała brytyjska służba zdrowia
  2. Wczesne objawy raka żołądka. Nigdy ich nie lekceważ
  3. Biedronka oszukała wszystkich? Przed chwilą policja pilnie wkroczyła do sklepu, Polacy będą wściekli
  4. Przypadkiem wykryto mafię parówkową. Wszyscy jedliśmy kiełbasę z mięsa do utylizacji
  5. Gwiazda upoiła Gessler w toalecie, a druga ją upokorzyła. Jest afera, podstawili Magdzie mikrofon, ujawniła wszystko
  6. Każdy je ignoruje, a ich znaczenie jest najważniejsze. Już wiadomo, o co chodzi z małymi naklejkami na owocach

Źródło: finanse.wp.pl

Następny artykuł