Ketchup szybko i łatwo zrobimy w domu.youtube/Uwaga Babcia Gotuje

Domowy ketchup wygrywa ze wszystkimi sklepowymi zamiennikami. Raz spróbujesz i nigdy nie wrócisz do kupnych alternatyw

Ketchup gości w kuchni każdego smakosza, bo trudno wyobrazić sobie smak wielu popularnych potraw bez jego dodatku. Zwykle kupujemy go w sklepie, ale skład potrafi nas wówczas rozczarować. Wiele konserwantów, zagęstników i polepszaczy smaku może słusznie budzić niepokój. Na szczęście doskonały ketchup zrobimy samodzielnie.

Ketchup świetnie wzbogaca smak dań z grilla czy frytek oraz wielu innych uwielbianych przez wszystkich smakoszy potraw. Nie ma chyba drugiego tak popularnego sosu, bo wygrywa on zdecydowanie nawet z musztardą i majonezem. Trudno więc wyobrazić sobie aktualnie listę zakupów bez słynnego dodatku, ale ci, którzy zwracają szczególną uwagę na skład i smak produktów, zwykle mogą być zasmuceni ketchupami, które znajdziemy w sklepach, ale nie musi nas to zasmucać.

Wysyp ogromnych grzybów, wszystko przez ostatnie ulewy. Wiemy, gdzie jest ich najwięcejWysyp ogromnych grzybów, wszystko przez ostatnie ulewy. Wiemy, gdzie jest ich najwięcejCzytaj dalej

Ketchup przygotowany w domu bije na głowę sklepowe odpowiedniki. Zdradzamy przepis na obłędnie pyszny pomidorowy dodatek

Ketchup kochają nie tylko dzieci, bo starszym łasuchom trudno wyobrazić sobie grilla czy parówki na śniadanie bez odrobiny najsłynniejszego sosu na świecie. Najwięksi smakosze są czasem na tyle wybredni, że sklepowe produkty nie spełniają ich oczekiwań, co dotyczy również ketchupu. Polecamy przepis na najpyszniejszy domowy ketchup, który warto zrobić, gdy mamy dostęp do najlepszych pomidorów latem.

Dzisiaj grzeje: 1. Dziecko zjadło kotleta kupionego w Lidlu. Zmarło po 8 latach cierpienia
2. O spacerze zapomnij, wraca zakaz wstępu do lasów. Na razie w jednym z województw

Składniki:

  • 3 kg mięsistych pomidorów
  • 400 g cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • łyżka ostrej papryki
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżka ostrej musztardy
  • łyżka soli

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzamy, by pozbyć się z nich skórki. Kroimy je w kostkę, podobnie jak cebulę i czosnek.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka i dusimy. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek.
  3. Sos stawiamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy i ocet. Gotujemy 2-3 godz.
  4. Gorący ketchup przelewamy do słoików i zakręcamy.
  5. By go zapasteryzować, słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok. 10 min.
  6. Odstawiamy słoiki na kilka godzin do wystygnięcia.

Najlepsze newsy:

  1. Padła kluczowa deklaracja ministerstwa. Ważne informacje dla wszystkich uczniów, chodzi o naukę od września
  2. Wyjawili całą prawdę o Mielnie. Powiedzieli wszystko
  3. Zalewa mętnieje już 2 dnia i można zajadać się ogórkami o największej soczystości. Niezapomniany smak dzięki 1 dodatkowi
  4. Pstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosów
  5. Zaczęło się, niebywała awantura w Biedronce. Wściekli klienci zaczęli się kłócić o restrykcję z kierownikiem, działo się niewyobrażalne
  6. Tomasz Adamek ujawnił, na kogo zamierza zagłosować w wyborach. Gigantyczne zaskoczenie, fani nie mieli pojęcia

Źródło: beszamel.se.pl

Następny artykuł