Kiełbasa ze słoika smakuje tak dobrze jak tradycyjna
youtube.com/Kuchnia Marioli

Syci i zaskakuje smakiem. W sieci pojawił się przepis na wyborną kiełbasę w słoiku

Kiełbasa jest niekwestionowaną królową wśród wędlin, dlatego niektórzy robią ją sami, by smakowała jeszcze lepiej i by mieć pewność, że użyte w niej mięso było najlepszej jakości. Proces jej przygotowania jest jednak dość żmudny, dlatego pojawia się coraz więcej przepisów na nieco uproszczoną wersję kiełbasy. Jak się okazuje, można zrobić ją nawet w słoiku. Taka kiełbasa jest nieco prostsza do zrobienia niż tradycyjna wędzona wędlina. Poniżej proponujemy przepis na kiełbasę ze słoika.

Kiełbasa cieszy się naszym uznaniem właściwie w każdej postaci. Aromatyczna wędzona, biała, którą podajemy na Wielkanoc z żurkiem czy po prostu soczysta kiełbasa smażona na grillu lub z ogniska, w każdej wersji smakuje równie dobrze. Kiedyś takie mięsne wyroby robiło się samodzielnie, z dobrego mięsa i bez zbędnych chemicznych dodatków. Nasze babcie znały świetne sposoby na konserwowanie mięsa, które nie szkodziły zdrowiu. Dziś proces wyrabiania kiełbasy jest dla nas zwykle zbyt czasochłonny, dlatego szukamy czasem nieco prostszych przepisów na kiełbasę. Polecamy jeden z nich.

Nigdy nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się uciążliwego problemuNigdy nie wyrzucaj obierek z ogórka. Dzięki nim pozbędziesz się uciążliwego problemuCzytaj dalej

Kiełbasa ze słoika zachwyci wielbicieli tej wędliny. Prosty przepis na kiełbasę, którą można przechowywać bardzo długo

Kiełbasa w słoiku być może wydaje się fanaberią, ale sposób jej przygotowania pozwala łatwo zakonserwować mięso, a jej smak jest mocnym argumentem za tym, by wypróbować polecany przez nas przepis. Dodatkowo zrobimy ją dużo szybciej niż tradycyjną kiełbasę i będziemy mogli przechowywać ją nawet 2-3 lata. Kiełbasa ze słoika smakuje świetnie także dzięki temu, że doprawimy ją tak, jak lubimy najbardziej.

Dzisiaj grzeje:

      1. Kupujesz pizzę mrożoną w Lidlu lub Biedronce? Ważne ostrzeżenie dla wszystkich klientów
      2. Skończą się żarty ze zdalnego nauczania. Najniższa kara od 1 tys. zł, ale zapłacić można nawet 3 tys. zł

Składniki:

      • 1 kg mięsa mielonego z łopatki,
      • 1 kg zmielonego karczku,
      • 1 kg mielonego boczku,
      • 3 łyżki żelatyny,
      • 3 łyżki soli,
      • łyżka pieprzu,
      • ulubione przyprawy,
      • 5 ząbków czosnku,
      • 500 ml wody.

Wykonanie:

      1. Mięso mielone mieszamy z przyprawami i resztą składników.
      2. Ubijamy w słoikach i pozostawiamy nieco miejsca w słoki, bo na górze zbierze się tłuszcz i pyszna galareta.
      3. Zakręcone słoiki wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy przez godiznę. Odstawiamy.
      4. Na drugi dzień gotujemy słoiki przez 40 minut, a trzeciego przez pół godziny. Studzimy słoik. Kiełbasa jest gotowa.

Kiełbasę przygotowaną w ten sposób możemy bardzo długo przechowywać. Co prawda nie będzie ona miała formy klasycznej kiełbasy, ale doskonale smakuje na kanapkach i po podsmażeniu.

Najlepsze newsy:

      1. Danuta Holecka - jakie wykształcenie ma naprawdę? Ujawniamy kulisy sławy najbardziej kontrowersyjnej dziennikarki dzisiejszych czasów
      2. Kolejny kraj wygrał z pandemią. Nie ma nowych chorych, wracają do normalnego życia
      3. W Polsce już sypie grzybami. Podajemy miejscowości, w których mnożą się na potęgę i można już zbierać
      4. Jak gotować bób? 2 triki zmieniają smak
      5. Bajecznie pyszne kotlety z bardzo popularnych grzybów. Podajemy najlepszy przepis
      6. Arkadiusz Milik wybrał klub. Polak ma dołączyć do europejskiego giganta

Źródło: www.radiopiekary.pl/

Następny artykuł