Kiełbasa - jak ją wybrać?canva.com/JackF

Po czym rozpoznać w sklepie dobrą kiełbasę? Przyjrzyj się kilku szczegółom

Kiełbasa na sklepowych półkach może wyglądać smakowicie, lecz jej jakość nie jest tak łatwa do określenia. Podczas wyboru należy kierować się zapachem, konsystencją oraz kolorem, warto również dopytać się sprzedawcy o skład czy producenta. Nawet dobrze wyglądający kawałek wędliny, może okazać się niesmacznym produktem.

Kiełbasa jest ogromną częścią naszej gastronomii. Dodajemy ją do całej gamy różnorakich dań, takich jak chociażby bigos, który bez kiełbasy dobrej jakości nie smakowałby tak samo. Jak w takim razie sprawdzić przed zakupem, czy nasz wybór padł na odpowiedni produkt?

Mamy wiele możliwości, lecz oczywiście najbezpieczniej jest zaufać składowi oraz naszym zmysłom. Jeśli bowiem na etykiecie nie ma zbyt wielu składników, zawartość mięsa jest duża, a wygląd, smak i konsystencja nam odpowiadają - prawie na 100% mamy do czynienia ze świetnym towarem.

Kiełbasa - jakich metod używać, by wybrać jej najlepszy rodzaj?

Jak czytamy na shareinfo.pl, jeśli kiełbasa przypomina parówkę, jest różowa i widzimy w niej wyraźnie odznaczające się chrząstki, to lepiej zrezygnować z jej zakupu! Taki wygląd może sugerować, że jest to produkt, w którego składzie przeważa MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie od kości.

Wygląd jest pierwszym, na co konsumenci zwracają uwagę. Dobrej jakości kiełbaska jest brązowa lub szara, ma jednolitą strukturę, nie jest przesycona dużą ilością tłuszczu i wyraźnie widać w niej kawałki mięsa. Przed zakupem warto ją także powąchać.

Pilnie wycofują ze sprzedaży. Zagrożone przede wszystkim dzieci, konsekwencje zjedzenia produktu mogą być fatalnePilnie wycofują ze sprzedaży. Zagrożone przede wszystkim dzieci, konsekwencje zjedzenia produktu mogą być fatalneCzytaj dalej

Nieprzyjemny, zatęchły zapach może być znakiem, że mięso było źle przechowywane i rozpoczął się proces psucia. Kiełbasa może być też w takim wypadku stara i nie nadająca się do spożycia. Jeśli, co gorsza, widać, że cieknie z niej płyn - pod żadnym pozorem nie wolno jej kupować ani jeść.

Obsługa sklepu mięsnego ma obowiązek poinformować klienta o składzie kupowanego przez niego produktu. Dlatego warto zapytać się sprzedawcy o skład kiełbasy, którą wypatrzyliśmy w chłodziarce. Im mniej składników i większa zawartość mięsa, tym lepsza jakość.

Cena niestety nie gra tutaj zbyt dużej roli. Nawet drogie wędliny mogą okazać się niezbyt dobrej jakości. Najlepiej sprawdza się w takiej sytuacji metoda prób i błędów, która pozwala wybrać kiełbasę najbardziej pasującą do gustu klienta.

Chcesz zapoznać się z kulinarnymi poradami? Tutaj zdradzamy czy można odkroić od pomidora spleśniała część. W tym artykule poruszamy temat odpowiedniego wyciskania czosnku.

Podsumowując, liczy się skład, wygląd, zapach, a także składniki, z których produkt został stworzony. Najsmaczniejsze kiełbasy są dobrze doprawione, lecz smak mięsa ciągle jest w nich wyczuwalny. Jaki rodzaj tej wędliny jest waszym ulubionym? Dajcie znać w komentarzach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł