KiełbasaUnsplash / Darth Liu

Może wywoływać raka jelita, trzustki i prostaty, wystarczy kilka plasterków czy kawałek za dużo. Specjaliści wyznaczyli limit, nie można go przekroczyć

Kiełbasa, pasztety, szynki czy parówki to produkty, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego jadłospisu. Jak się okazuje, nie mają one najlepszego wpływu na nasz organizm. Naukowcy ostrzegają i zalecają zmiany w żywieniu, które uchronią nas przed chorobami nowotworowymi.

Kiełbasa, szynki, pasztety i boczki. Powstała lista produktów, które najlepiej byłoby wykluczyć ze swojej diety. To przede wszystkim wymienione wyżej przetwory mięsne, do których zaliczamy większość produktów, jakie proponują nam dzisiaj sklepy. Naukowcy przekonują, że najlepiej jest pracować nad ograniczeniem spożywanego mięsa. Korelacja spożywania przetworzonego mięsa z nowotworami jest niezwykle niepokojąca.

Wystarczy kilka łyków dziennie, by pozbyć się natrętnego kaszlu. Domowy sposób naszych babć w końcu wraca do łaskWystarczy kilka łyków dziennie, by pozbyć się natrętnego kaszlu. Domowy sposób naszych babć w końcu wraca do łaskCzytaj dalej


Kiełbasa, szynki oraz pasztety, czyli zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych


Warto podkreślić, że samo w sobie mięso nie działa szkodliwie na nasz organizm. Decyduje jednak o tym stopień przetworzenia. Im bardziej przetworzone produkty, tym gorzej znosi to nasz organizm.

Rzeczy, które najczęściej widzimy w reklamach czy na sklepowych półkach to właśnie przetwory mięsne. Jak sama nazwa wskazuje, są to produkty na bazie mięsa, ale poddane przetworzeniu, a więc nie do końca jest to mięso w czystej formie. Jak się okazuje, osoby, które spożywają nadmierne ilości mięsa, są bardziej narażone na wystąpienie raka okrężnicy, cukrzycy typu 2 czy chorób związanych z sercem i ogólnym nadciśnieniem.


Badania, o których mówimy, polegają na dokonanych obserwacjach, a więc nie da się jednoznacznie stwierdzić, że przetworzone mięso faktycznie te choroby wywołało. Można jednak pokusić się o stwierdzenie, że są to produkty, które przyczyniają się do możliwości wystąpienia takich schorzeń w naszym organizmie. Ze względu na ich nadmierne spożywanie, prawdopodobieństwo zachorowania wzrasta.

Dzisiaj grzeje:

  1. Makłowicz w końcu zdradził najlepszy przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Lepszego farszu nie można sobie wymarzyć
  2. Zrobili zdjęcie nad jeziorem na Mazurach. Od razu stało się hitem internetu. Nie wierzyli, co zobaczyli
  3. Nagle zaczęli rozdawać przypadkowym ludziom grzyby warte 20 tysięcy złotych. Obostrzenia sprawiły, że włoscy restauratorzy są na skraju załamania


Wybierajmy świadomie


Jeśli bardzo lubimy przetwory mięsne i nie potrafimy z nich zrezygnować, a nawet ograniczyć, warto wybierać zatem przetwory od lokalnych dystrybutorów. Takie produkty charakteryzują się brakiem sztucznych ulepszaczy smaku. Z pewnością możemy zaufać takim producentom, ponieważ samodzielna produkcja mięsa charakteryzuje się innymi praktykami.

Badania Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifikowała przetworzone mięso jako produkt, który może zwiększać ryzyko zachorowań na raka. Spożywanie 50 gram przetworzonego mięsa każdego dnia zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 18 procent. Obrazując te ilości, wystarczy zjeść dziennie 4 plastry boczku czy jednego hotdoga.

Mieso czerwone za to przyczyniać się może do zwiększenia ryzyka wystąpienia raka jelita grubego, trzustki czy prostaty. To samo dotyczy występowania raka piersi. School of Public Health przeprowadziła badania, które dowiodły, że istnieje związek między rakiem piersi a nadmiernym spożywaniem czerwonego mięsa. Z badań wynika, że u tych kobiet, które je spożywały, ryzyko wzrosło do 22 procent. Te, które zwiększały jego dopuszczalną porcję w ciągu dnia, chorowały o kolejne 13 procent częściej.

W dzisiejszych czasach coraz popularniejsze staje się podejście wegetariańskie. Jak widać, nie musi ono wywodzić się jedynie z pobudek ideologicznych, ale i świadomości na temat tego, co i w jaki sposób wpływa na nasz organizm. Warto zacząć od małych kroków, a więc w miarę możliwości ograniczać spożywanie mięsa. Szczególnie z uwagi na własne zdrowie.


Naukowcy oraz lekarze zalecają dietę wegetariańską lub stopniowe ograniczenie spożywania przetworów mięsnych. Zamiast tego, uzupełniać dietę o warzywa, szczególnie strączkowe czy ryby. Jesteśmy w stanie dostarczać naszemu organizmowi wszelkich, niezbędnych składników bez większego wysiłku oraz zmian. Czasy, w jakich żyjemy, proponują mnóstwo zamienników i dają nam szeroki wybór. Bycie świadomym konsumentem to ogromna wartość, do której powinniśmy dążyć.

Z badań wynika, że człowiek powinien spożywać do pół kilograma mięsa tygodniowo. To optymalna ilość, która nie wpłynie negatywnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Warto zatem wprowadzić w swoją dietę urozmaicone posiłki, które delikatnie zmodyfikują ilość spożywanego mięsa, a przy tym wpłyną korzystnie na funkcjonowanie całego naszego organizmu.

Naukowcy biją na alarm, chorych jest już 3 miliony Polaków. Pij i jedz 5 produktów, są niezbędne w walce z dolegliwościąNaukowcy biją na alarm, chorych jest już 3 miliony Polaków. Pij i jedz 5 produktów, są niezbędne w walce z dolegliwościąCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pacjent uciekł ze szpitala, aby zrobić zakupy. Zdradził go jeden szczegół
  2. Przeżyła śmierć kliniczną i mówi, że widziała Boga. Opowiada o szczegółach zza światów
  3. Naukowcy biją na alarm, chorych jest już 3 miliony Polaków. Pij i jedz 5 produktów, są niezbędne w walce z dolegliwością
  4. Ugryzła kawałek ogórka i natychmiast go wypluła. Popełniła najgorszy błąd dodając 3 składniki, które całkowicie zmieniają smak ogórkow
  5. Banalnie proste i pyszne rogaliki z ciasta francuskiego, wystarczą zaledwie 4 składniki. Idealne na podwieczorek i do popołudniowej kawy
  6. Olbrzymi pitbull otworzył pysk przy dziecku. Rodzice nie zdążyli zareagować
  7. Józef z "Rolnik szuka żony" publicznie upomniał Apolonię: "o czym Ty piszesz?". Bitwa na słowa w sieci

Źródło: testosterone.pl; zywienie.abczdrowie.pl; foodmylife.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł