Kiełbasayoutube / kanał: nomart.pl / kadr z filmu

Odtworzyli kiełbasę sprzed kilkudziesięciu lat. Stwierdzili, że jest gorsza niż dzisiejsza, starsi ludzie będą wściekli

Kiełbasa współcześnie ma coraz mniej wielbicieli. Postanowiono sprawdzić, czy jeśli użyjemy receptury sprzed 50 lat smak mięsa będzie lepszy. Nie spodziewano się, że dzisiejsi konsumenci zupełnie go nie docenią. Wielu starszych smakoszy uważa, że to oburzające.

Kiełbasa ostatnimi czasy nie jest w szczycie popularności. Coraz mniej z nas potrzebujesz takiej dawki kalorii, a na rynku nie brak zagranicznych smakołyków. Młodzi ludzie w tych czasach częściej wybierają sushi, pizzę czy burgery na przekąskę, zamiast pęta śląskiej. Postanowiono sprawdzić czy kiełbasa bardziej nam posmakuje, jeśli zastosujemy do jej wyrobu receptur z lat 60/70 XX wieku. Okazało się, że wyroby pamiętane przez wielu jako przysmaki, dziś przegrywają ze współczesnymi produktami mięsnymi. Starsi ludzie nie kryją oburzenia i uważają, że kiełbasy z ich czasów były najpyszniejsze.

Wygląd kuchni w domu Michała Szpaka jest nieprawdopodobny. Nie chce się wierzyćWygląd kuchni w domu Michała Szpaka jest nieprawdopodobny. Nie chce się wierzyćCzytaj dalej

Kiełbasa z dawnych lat

Eksperyment został przeprowadzony w ramach Klastra Mięsnego czyli polskiej spółki mięsnej. Celem testu było sprawdzenie na ile tak zachwalane przez starszych Polaków tradycyjne wyroby przyjęłyby się na dzisiejszym rynku spożywczym. Odkopano receptury sprzed ponad 50 lat, między innymi na kiełbasę krakowską oraz polędwicę. Kilkanaście różnych zakładów mięsnych otrzymało te same przepisy. Gotowe wyroby mięsne oceniali studenci SGGW czyli bardzo młodzi ludzie. Studenci mieli oceniać dawne wyroby w porównaniu we współczesnym mięsem. Okazało się, że według ich oceny tradycyjnie przygotowane kiełbasy są gorsze niż te, które widujemy współcześnie na sklepowych półkach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Magda Gessler przekazała smutną informację. Jej partner lekarz niestety nie może liczyć na wsparcie
  2. Niemcy poskarżyli się na Polskę. Możemy znaleźć się w sporych tarapatach

Z czego wynika oburzający wynik eksperymentu?

Można gdybać, że młodzież jest bardzo przyzwyczajona do współczesnych sposobów przyprawiania potraw. Wielu starszych konsumentów uważa, że studenci nie mają racji, a nasze babcie robiły najlepsze wyroby. Ludzie pamiętający mięso z lat 70 uważają, że dziś nie ma możliwości uzyskać tak pysznego smaku, ponieważ świnie nie są już karmione naturalnymi obierkami, a jedynie pełną chemii paszą. Z tych względów cały eksperymentów może nie mieć najmniejszego sensu, ponieważ tradycyjny smak wynikał przede wszystkim ze znakomitej jakości składników.

Domowe kiełbasy możemy przygotować na podstawie filmu z kanału nomart.pl, który pokazuje jak w domowcych warunkach przyrządzić doskonałe wyroby mięsne.

Najlepsze newsy:

  1. Jacek Kurski ujawnia najpilniej strzeżoną tajemnicę swojego małżeństwa. Internauci wytykają mu hipokryzję
  2. Stało się. Unia Europejska proponuje zamknięcie granic dla niektórych państw. W wielu regionach sytuacja jest niepokojąca
  3. Weszła do Biedronki z maseczką na twarzy i bez skrupułów zrobiła karygodną rzecz. Wszystko się nagrało, policja prosi o pomoc
  4. Przyrządzając fasolkę szparagową, zawsze pamiętaj o 2 zasadach. Jeśli je zignorujesz, skutki mogą być opłakane
  5. Zaczęła wlewać w siebie wodę po ogórkach kiszonych. Siódmego dnia z jej ciałem wydarzyło się niemożliwe
  6. Nowe informacje ws. kibiców w Polsce wyszły na jaw. Już niedługo więcej osób na meczach, wiemy ile

Źródło: finanse.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł