Kiszka ziemniaczana ze starodawnego przepisu od babciYouTube.com/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jedni wzdrygają się na jej widok, inni z sentymentem wspominają smak. Kiszka ziemniaczana z przepisu naszych babć jest daniem dla koneserów

Kiszka ziemniaczana jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej, dlatego tak dużą popularnością cieszy się na Podlasiu. Ma równie wielu zwolenników co przeciwników, jednak trzeba przyznać, że najlepsza zawsze wychodziła spod ręki babci. Prezentujemy wam oryginalny przepis z dawnych czasów, kiedy wakacje spędzało się na wsi u babci.

Kiszka ziemniaczana, jak sama nazwa wskazuje, składa się głównie z ziemniaków, które wraz z innymi dodatkami pakowane są do wieprzowego jelita. Tradycyjny przepis, nigdyś znany jedynie naszym babciom, teraz dostępny jest również na wielu kulinarnych stronach. Kiszka przygotowana w domu smakuje o wiele lepiej, niż gotowy produkt z marketu. Jeśli należysz do grupy osób, które z sentymentem wspominają dawny smak, mamy dobre wieści. Poniższa receptura pozwoli wam cofnąć się w czasie.

GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieGIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterieCzytaj dalej

Kiszka ziemniaczana, która smakuje jak z babcinego pieca

Kuchnia podlaska ziemniakami stoi, więc nie powinno nikogo dziwić, że poniższa potrawa jest najbardziej popularna właśnie tam. Przygotowanie tradycyjnej kiszki jest odrobinę pracochłonne, jednak zdecydowanie polecamy. Pierwszy kęs wynagradza całą włożoną pracę ze zdwojoną siłą. Idealnym przykładem świetnej kiszki jest ta zaprezentowana na stronie Youtube.com na kanale o nazwie "Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA". Trikiem do należycie upieczonej kiszki jest dokładna kontrola temperatury w piekarniku. Osiągniemy wtedy chrupiącą skórkę oraz soczyste, delikatne i miękkie wnętrze.

Składniki:

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 400 gramów boczku
  • 400 gramów pieczarek
  • 3 cebule
  • pieprz
  • sól
  • 4 metry jelit wieprzowych
  • 3 łyżki oleju

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Odpakuj jelita i dokładnie je wyczyść. Jeśli nie wymyjesz ich dokładnie potrawa może być gorzka.
  2. Obierz ziemniaki, opłucz w wodzie i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na złoty kolor posiekaną cebulkę.
  4. Boczek i pieczarki pokrój w średnią kostkę i dodaj do smażącej się cebuli
  5. Wymieszaj wszystko z ziemniakami i napełnij farszem kiszkę. Zawiąż oba końce kiszki i ponakłuwaj jelito równomiernie wykałaczką.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

Do kiszki idealnie pasuje świeży kiszony ogórek oraz pokaźna pajda chleba.

Najlepsze newsy:

    1. Przebrał się za Andrzeja Dudę i podchodził do ludzi pod Pałacem Prezydenckim. Wszystko zostało uwiecznione
    2. Akcja ratunkowa na południu Polski. Liczyła się każda minuta
    3. Stary przepis na ogórki kiszone, które zawsze wychodzą twarde. Sekretem jest wyjątkowy składnik
    4. Woda po kiszonych ogórkach ma niesamowite właściwości, o których mało kto wie. Nieziemsko wpływa na ciało
    5. Pomidory przygotowane w 1 konkretny sposób są zdecydowanie najzdrowsze. Lista zalet robi duże wrażenie
    6. Reprezentant Polski szczerze o problemach z alkoholem. Nikt go o to nie podejrzewał

Źródło: kulinarneinfo.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł