Kiszka ziemniaczana z Podlasia - pyszny i łatwy przepiswikipedia.org/MOs810 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.pl

Kiszka ziemniaczana jest ukochanym przysmakiem wielu osób. Zdradzamy tradycyjny przepis prosto z Podlasia

Kiszka ziemniaczana dawniej była potrawą, która bardzo często pojawiała się na stołach mniej zamożnych rodzin. Kiszka jest charakterystycznym daniem kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i wielu różnych sycącego i pożywnego jedzenia. Poniżej prezentujemy wam wspaniały i tradycyjny przepis na kiszkę, która z pewnością posmakuje wszystkim fanom klasycznej kuchni.

Kiszka ziemniaczana pochodzi z kuchni białoruskiej. Jej głównym składnikiem, od którego pochodzi oczywiście nazwa dania, są ziemniaki, którymi wraz z dodatkami wypełnia się wieprzowe jelito. Co ciekawe istnieją nawet mistrzostwa w pieczeniu kiszki ziemniaczanej, które odbywają się co roku na przełomie maja i czerwca w Supraślu. Każdy fan kiszki rezerwuje sobie ten okres i jedzie, aby móc skosztować najlepszych kiszek w całej Polsce.

Wysyp ogromnych grzybów, wszystko przez ostatnie ulewy. Wiemy, gdzie jest ich najwięcejWysyp ogromnych grzybów, wszystko przez ostatnie ulewy. Wiemy, gdzie jest ich najwięcejCzytaj dalej

Kiszka ziemniaczana - tradycyjny przepis rodem z Podlasia

W czasie napełniania kiszki farszem musimy uważać, aby nie przesadzić z jego ilością. W trakcie pieczenia zwiększa on swoją objętość co może spowodować nieoczekiwane pęknięcie kiszki i wypłynięcie cennego farszu. Najłatwiej pozostawić odrobinę miejsca w środku i ponakłuwać jelito widelcem, aby gazy miały łatwą drogę ujścia. Upieczona kiszka wygląda podobnie do kiełbasy, jednak w smaku jest kremowa i delikatna. Podaje się ją ze skwarkami i podsmażoną cebulką.

Składniki:

  • 3 kilogramy ziemniaków
  • 300 gramów boczku wędzonego
  • 300 gramów słoniny
  • 3 cebule
  • 4 jajka
  • jelita wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 5 ząbków czosnku

Dzisiaj grzeje:

1. Pstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosów
2. Rząd wprowadza ogromne zmiany na stacjach paliw. Przygotuj się, może czekać cię niemały problem

Przygotowanie:

    1. Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż. Odcedź skwarki od wytopionego tłuszczu.
    2. Na tłuszczu ze słoniny podsmaż pocięty w kostkę boczek oraz cebulę.
    3. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    4. Skwarki, boczek oraz cebulę dodaj do ziemniaków. Wbij jajka, wrzuć posiekany drobno czosnek, sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj nadzienie bardzo dokładnie.
    5. Wymyte jelita z soli namocz przez 90 minut w wodzie.
    6. Przetnij jelita na 30 cm kawałki. W każdym zawiąż jeden z końców w supełek.
    7. Lejkiem napełniaj jelito do 1/3 długości, a następnie zawiąż każdy z luźnych końców.
    8. Ułóż kiszki w nasmarowanej tłuszczem brytfannie, ponakłuwaj je widelcem i piecz do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.

Najlepsze newsy:

      1. Mateusz Morawiecki niespodziewanie zapytany o TVP. Padła zadziwiająca odpowiedź, zaatakował TVN
      2. Wystarczyło jedno zdjęcie, a polska wieś stała się znana na cały świat
      3. Zaczęło się, niebywała awantura w Biedronce. Wściekli klienci zaczęli się kłócić o restrykcję z kierownikiem, działo się niewyobrażalne
      4. Dziecko zjadło kotleta kupionego w Lidlu. Zmarło po 8 latach cierpienia
      5. Aneta robiła zakupy w Tesco, nagle zatrzymała się przy półce z mlekiem i zamarła. Od razu wyciągnęła telefon, mamy zdjęcie
      6. Nie żyje wybitny polski olimpijczyk. Był członkiem legendarnej ekipy

Źródło: kuchnia.wp.pl

Następny artykuł