

24 Czerwca 2020
Kiszka ziemniaczana jest ukochanym przysmakiem wielu osób. Zdradzamy tradycyjny przepis prosto z Podlasia
Kiszka ziemniaczana dawniej była potrawą, która bardzo często pojawiała się na stołach mniej zamożnych rodzin. Kiszka jest charakterystycznym daniem kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i wielu różnych sycącego i pożywnego jedzenia. Poniżej prezentujemy wam wspaniały i tradycyjny przepis na kiszkę, która z pewnością posmakuje wszystkim fanom klasycznej kuchni.
Kiszka ziemniaczana pochodzi z kuchni białoruskiej. Jej głównym składnikiem, od którego pochodzi oczywiście nazwa dania, są ziemniaki, którymi wraz z dodatkami wypełnia się wieprzowe jelito. Co ciekawe istnieją nawet mistrzostwa w pieczeniu kiszki ziemniaczanej, które odbywają się co roku na przełomie maja i czerwca w Supraślu. Każdy fan kiszki rezerwuje sobie ten okres i jedzie, aby móc skosztować najlepszych kiszek w całej Polsce.
Kiszka ziemniaczana - tradycyjny przepis rodem z Podlasia
W czasie napełniania kiszki farszem musimy uważać, aby nie przesadzić z jego ilością. W trakcie pieczenia zwiększa on swoją objętość co może spowodować nieoczekiwane pęknięcie kiszki i wypłynięcie cennego farszu. Najłatwiej pozostawić odrobinę miejsca w środku i ponakłuwać jelito widelcem, aby gazy miały łatwą drogę ujścia. Upieczona kiszka wygląda podobnie do kiełbasy, jednak w smaku jest kremowa i delikatna. Podaje się ją ze skwarkami i podsmażoną cebulką.
Składniki:
- 3 kilogramy ziemniaków
- 300 gramów boczku wędzonego
- 300 gramów słoniny
- 3 cebule
- 4 jajka
- jelita wieprzowe
- sól
- pieprz
- majeranek
- 5 ząbków czosnku
Dzisiaj grzeje:
1. Pstryknęli Gessler kompromitujące zdjęcia na wakacjach, zamurowało wszystkich. Bez doczepów, nie ma puszystych włosów
2. Rząd wprowadza ogromne zmiany na stacjach paliw. Przygotuj się, może czekać cię niemały problem
Przygotowanie:
- Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż. Odcedź skwarki od wytopionego tłuszczu.
- Na tłuszczu ze słoniny podsmaż pocięty w kostkę boczek oraz cebulę.
- Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Skwarki, boczek oraz cebulę dodaj do ziemniaków. Wbij jajka, wrzuć posiekany drobno czosnek, sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj nadzienie bardzo dokładnie.
- Wymyte jelita z soli namocz przez 90 minut w wodzie.
- Przetnij jelita na 30 cm kawałki. W każdym zawiąż jeden z końców w supełek.
- Lejkiem napełniaj jelito do 1/3 długości, a następnie zawiąż każdy z luźnych końców.
- Ułóż kiszki w nasmarowanej tłuszczem brytfannie, ponakłuwaj je widelcem i piecz do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Najlepsze newsy:
- Mateusz Morawiecki niespodziewanie zapytany o TVP. Padła zadziwiająca odpowiedź, zaatakował TVN
- Wystarczyło jedno zdjęcie, a polska wieś stała się znana na cały świat
- Zaczęło się, niebywała awantura w Biedronce. Wściekli klienci zaczęli się kłócić o restrykcję z kierownikiem, działo się niewyobrażalne
- Dziecko zjadło kotleta kupionego w Lidlu. Zmarło po 8 latach cierpienia
- Aneta robiła zakupy w Tesco, nagle zatrzymała się przy półce z mlekiem i zamarła. Od razu wyciągnęła telefon, mamy zdjęcie
- Nie żyje wybitny polski olimpijczyk. Był członkiem legendarnej ekipy
Źródło: kuchnia.wp.pl
Następny artykuł