Klops Kuronia musi pojawić się na świątecznym stole
YouTube.com/ Opolanka Kasia w Kuchni

Przepis na niepowtarzalny klops wielkanocny Kuronia. Zdradzamy wszystkie jego triki

Klops z przepisu Macieja Kuronia jest niesamowicie pyszny, delikatny i soczysty. Bez tego dania Wielkanoc nie może się udać - triki, które zdradzamy, opracował sam znany szef kuchni. Poniżej krok po kroku pokazujemy jak zrobić wspaniały klops wielkanocny.

Klops Macieja Kuronia jest jedną z potraw, którą znamy wszyscy. Swojego czasu popisowe danie znanego specjalisty kulinarnego, wywoływało okrzyki zachwytu każdego kto tylko go spróbował. Świąteczny stół nie może się bez niego udać, więc dajemy wam łatwy przepis poniżej.

Kuroń żurek zawsze gotował inaczej niż wszyscy. Pływały w nim oszałamiające dodatkiKuroń żurek zawsze gotował inaczej niż wszyscy. Pływały w nim oszałamiające dodatkiCzytaj dalej

Klops jakiego jeszcze nigdy nie jadłeś

Klops Kuronia jest swojego rodzaju pieczenią rzymską. Danie po przekrojeniu prezentuje się wyjątkowo okazale i kusi wspaniałym aromatem. Dodatkowo, dzięki pieczeniu, jest tak soczyste, że samo rozpada się w ustach. Sekret trików, które stosował śp. Maciej Kuroń tkwi w połączeniu różnych rodzajów mięś z idealnie do nich dobranymi przyprawami.

Składniki:

  • 1.5 kg mięsa, idealnie byłoby połączyć po równo wieprzowinę, wołowinę i cielęcinę
  • szklanka wywaru z jagnięciny
  • 10 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Dzisiaj grzeje: 1. Klient Biedronki zajrzał do wózka i zdruzgotany natychmiast zadzwonił po sanepid. Kontrolerzy złapali się za głowy i nałożyli ogromną karę

2. Wojciech Cejrowski dosadnie skomentował polską służbę zdrowia. Lawina komentarzy

Przygotowanie:

  1. Do miski włóż drobno zmieloną mieszankę mięs, drobno posiekany czosnek, dwa surowe jajka, sól, pieprz, majeranek, tymianek i mieszamy wszystko dokładnie.
  2. Po wstępnym wymieszaniu dodajemy powoli wywar, ciągle wyrabiając masę.
  3. 8 pozostałych jajek gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i odkrawamy "piętki" tak, aby było widać żółtko z obu stron jajek.
  4. Na folii aluminiowej układamy masę mięsna tworząc prostokątny placek.
  5. Na środku placka układamy jajka tak, aby stykały się żółtkami.
  6. Podwijamy folię aby utworzyć wałek i dociskamy miejsce połączenia masy.
  7. Mięso zsuwamy do natłuszczonej i obsypanej bułka tartą formy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.

Najlepsze newsy:

  1. Niewyobrażalny dramat gwiazdora TVN, TVP i Polsatu. Syn umarł na jego rękach, przegrał z ciężką chorobą
  2. Kiedy zacznie się ”odmrażanie” Polski? RMF nieoficjalnie podał datę otwarcia sklepów w galeriach handlowych i salonów fryzjerskich
  3. Kuroń żurek zawsze gotował inaczej niż wszyscy. Pływały w nim oszałamiające dodatki
  4. Nagle wjechali wojskowi i policja. Zabraniali nagrywać porażającą interwencję, dot. czekających na zamówione jedzenie osób
  5. Co, jeśli policja złapie cię na grillowaniu? Kary są olbrzymie
  6. Niskie ciśnienie. Ważne wskazówki dla osób, które się z nim zmagają

Źródło: kobieta.interia.pl

Następny artykuł