Klopsiki wołowe według starej recepturyZdjęcie z książki "365 obiadów za 5 złotych" ; Pixabay / leppäkerttu

Zrobiła klopsiki wołowe wg przepisu Ćwierczakiewiczowej z 1871 roku. Bez porównania z nowomodnymi wersjami, rozpływały się w ustach

Nie da się ukryć, ze klopsiki wołowe są znakomitą propozycją na niezapomniany obiad. Wanda chciała zaskoczyć swoich najbliższych niezwykłym specjałem. Sięgnęła po przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1871 roku. Domownicy byli zachwyceni. Klopsiki wołowe przerosły ich najśmielsze oczekiwania.

Klopsiki wołowe według dawnego przepisu są o wiele bardziej smakowite niż ich współczesne wydania. Nowomodne wersje odejdą w odstawkę, kiedy wypróbujesz recepturę z 1871 roku. Wanda nie mogła uwierzyć, że efekt jej pracy w kuchni okazał się tak powalający.

Szał i niedowierzanie, Lidl z przytupem zaczął weekend. Klienci czekali tygodniami na dzisiejszy dzieńSzał i niedowierzanie, Lidl z przytupem zaczął weekend. Klienci czekali tygodniami na dzisiejszy dzieńCzytaj dalej

Klopsiki wołowe jak za dawnych lat

Nie od dziś wiadomo, że przepisy sprzed wielu lat mogą nadać naszym potrawom niepowtarzalnego smaku. Klopsiki wołowe są tego idealnym przykładem. Receptura została opublikowana przez Lucynę Ćwierczakiewiczową w jej kultowej książce "365 obiadów za 5 złotych". Już teraz możesz się przekonać jak smakowite są klopsiki wołowe prosto z XIX wiecznej kuchni. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 3 jajka
  • 30 ml rozpuszczonego masła
  • namoczona w mleku kajzerka
  • upieczona cebula
  • cytryna
  • bułka tarta
  • bulion
  • 120 ml białego wina
  • 15 g kaparów
  • sól i pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Z ostatniej chwili: Polsat właśnie przekazał. Zagrożenie zmierza do kraju, lepiej nie wychodźcie z domu
  2. Gdy rano otworzyła zmywarkę, nie mogła uwierzyć. Było w niej wszystko, tylko nie naczynia, odkryła niewiarygodne zastosowanie
  3. ZUS może wypłacać nawet 4294 zł dodatku do emerytury miesięcznie. Na razie korzysta tylko 2,2 tys. osób

Smakowite klopsiki wołowe zachwycą domowników

Klopsiki wołowe według tego tradycyjnego przepisu nie powinny sprawić nikomu większych problemów. Na początku drobno siekamy umęczoną cebulę. Dodajemy ją do mięsa. Całość wzbogacamy żółtkami jajek, roztopionym masłem, namoczoną w mleku kajzerką, startą skórką cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do mięsnej masy. Całość ponownie mieszamy.

Z powstałej masy lepimy klopsiku wołowe, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Układamy je na dno garnka i zalewany bulionem. Klopsiki wołowe powinny nim być całkowicie przykryte. Do garnka dodajemy łyżkę masła, dwa plastry cytryny, kapary i białe wino. Gotujemy przez 30 minut. Jeżeli sos będzie dla nas zbyt rzadki, wówczas możemy zagęścić go bułką tartą lub mąką.

Wojtek poszedł na grzyby. Natknął się na siedzuń sosnowy i zastygł, szybko się oddaliłWojtek poszedł na grzyby. Natknął się na siedzuń sosnowy i zastygł, szybko się oddaliłCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. "Dzień dobry TVN" z zupełnie nową parą prowadzących. Takiego wyboru nikt się nie spodziewał
  2. Nowe obostrzenia dla Polaków. Nie jest dobrze, chodzi o kraje uwielbiane przez turystów
  3. Justyna piła napar z kurkumy przez 2 tygodnie, gdy stanęła przed lustrem oniemiała, nie spodziewała się nowego widoku
  4. Znalazł borowiki wielkości dłoni, jego koszyk wygląda onieśmielająco, zdradza swoje sprawdzone miejsce
  5. Kupił popularny produkt w Biedronce i z trudem walczy z mdłościami. Nie wie do kogo zwrócić się o pomoc, nigdy nie widział czegoś podobnego
  6. LeBron James w żałobie. Gwiazdor przekazał informacje o śmierci kultowego aktora, jego filmy oglądali wszyscy

Źródło: pularda

Następny artykuł