Kluski leniwe z owocami zachwycą wszystkich wielbicieli słodkich obiadów.instagram.com/@aneczkowefrykasy/

Leniwe kluski na leniwe weekendy. Smakowity przepis z malinami nie ma sobie równych, cudowny smak lata

Kluski leniwe rozpływają się w ustach bez względu na to, z czym je podamy. Latem najlepiej sprawdzą się jednak sezonowe owoce, które przełamią delikatny smak klusek. Polecamy cudowny przepis na bajeczne kluski leniwe w sam raz na nadchodzący weekend.

Kluski leniwe są już klasycznym obiadem na słodko, który przyrządzamy równie często, co wszelkie placki i pierogi. Serowe kluski dość łatwo się przygotowuje, a ich smak niezmiennie zachwyca. Zwykle podajemy je z masłem, bułką tartą i cukrem, ale teraz koniecznie warto posypać je malinami albo jagodami.

Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzeczGłodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzeczCzytaj dalej

Kluski leniwe z malinami smakują cudownie

Kluski z twarogu są zwykle nazywane leniwymi nie bez powodu. Danie jest dużo łatwiejsze w przygotowaniu niż pierogi, a smakiem może im dorównać. Nawet ci smakosze, którzy nie lubią stać godzinami w kuchni, mogą się skusić na bajeczne kluski. Wystarczy bowiem połączyć ser z jajkami i mąką, by już po chwili ugotować cudowne i delikatne danie dla wszystkich miłośników słodkich obiadów. Danie prezentuje się też bardzo smakowicie, co widać na zdjęciu z Instagrama aneczkowefrykasy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Zapadła decyzja ws. powrotu dzieci do szkół. Pada konkretny termin
  2. O mięsnym jeżu mówiła cała Polska. Aktora spotkał tragiczny los
  3. Klienci aż czterech banków muszą zabezpieczyć gotówkę. W weekend mogą nie dostać się do kont

Składniki:

  • 500 g twarogu (tłusty lub półtłusty),
  • 2 jajka,
  • 150 g mąki,
  • szczypta soli,
  • jogurt naturalny,
  • maliny lub inne ulubione owoce,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Twaróg musimy zmielić albo przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy resztę składników i ręcznie mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Gdyby masa była za mało zwarta, musimy dodać nieco mąki. Ciasto powinno się nieco lepić, ale w takim stopniu, by można było ulepić z niego kulę.
  2. W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy, gdy zacznie się gotować. W międzyczasie na obsypanej mąką stolnicy dzielimy masę na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy na sznurek grubości ok. 4 cm i lekko je spłaszczamy. Wycinamy z nich skośnie romby.
  3. Gdy woda będzie wrzeć, wrzucamy do niej kluski i po chwili lekko je mieszamy, by nie skleiły się i nie przywarły do dna naczynia. Gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze ok. 4 minut. Gotowe kluski polewamy jogurtem, dodajemy maliny i obsypujemy cukrem pudrem.

Najlepsze newsy:

    1. Już wiadomo, jak będzie wyglądał nowy rok szkolny. Uczniowie, przygotujcie się
    2. Dwuletnie dziecko leżało bez oznak życia w nagrzanym aucie. W ostatniej chwili udało się je uratować
    3. Żona prezydenta ma koronawirusa. Za oceanem wirus szaleje. Niepokojące wieści ze świata
    4. Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
    5. Przepyszna cukinia w jajku i bułce tartej posmakuje inaczej, gdy dodasz 1 niesamowitą przyprawę. Po prostu lato na talerzu
    6. Najczęstsze błędy podczas uprawy ogórków. Przez nie warzywo może być gorzkie
    7. Kamil Stoch przekazał informacje na temat zakończenia kariery. Skoczek nie pozostawił fanom złudzeń

Źródło: Ania Gotuje

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł