Kociołek myśliwski jest coraz popularniejszy w Polsceyoutube/Działka Moje Hobby

Kociołek myśliwski robi ogromną furorę, niektórzy porównują go do szybkowaru. Zdradzamy przepis na obłędny gulasz z wieprzowiną, który możesz w nim zrobić

Kociołek myśliwski jest żeliwnym, szczelnie zamykanym garnkiem. Można w nim przyrządzić wiele pysznych jednogarnkowych dań z mięsem lub warzywami. Często jest on porównywany do popularnego szybkowaru. Z roku na rok gotowanie w kociołku myśliwskim ma coraz więcej zwolenników. Zdradzamy, na czym ono polega i co najlepiej w nim przyrządzić. Na początek polecamy syty i bajecznie pyszny gulasz.

Kociołek myśliwski trochę przypomina słynny szybkowar.Jest to rodzaj dużego garnka z dokręcaną śrubami pokrywą.Potrawy w kociołku myśliwskim gotują się we własnych sokach i przy dość wysokim. ciśnieniu. Najczęściej jest on wykonany z żeliwa, który jest materiałem wspaniale utrzymującym ciepło. Kociołki myśliwskie zazwyczaj mają pojemność od 7 do 14 litrów, dlatego spokojnie można przygotować w nich danie dla dużej grupy osób. Można w nim robić w zasadzie tylko dania jednogarnkowe. Nie poleca się go do gotowania zup, ponieważ nie wykorzysta się wtedy jego niewątpliwych zalet, jakimi są: powolne duszenie i prażenie składników potraw. Daje to możliwość uzyskania delikatnej konsystencji dań oraz niezwykłych aromatów.

4 ogromne i częste błędy podczas kiszenia ogórków. Lepiej na nie uważaj, bo mogą sporo kosztować4 ogromne i częste błędy podczas kiszenia ogórków. Lepiej na nie uważaj, bo mogą sporo kosztowaćCzytaj dalej

Gotowanie potraw w kociołku myśliwskim cieszy się coraz większą popularnością. Zdradzamy, co można w nim ugotować i podajemy przepis na obłędny gulasz z wieprzowiną

Kociołek myśliwski należy najpierw natrzeć wewnątrz tłuszczem (może być to dowolny tłuszcz roślinny lub smalec). Warto wyłożyć go liśćmi kapusty, ponieważ uchronią one wnętrze naczynia przed przypaleniem.Kociołka nigdy nie należy stawiać nad ogniem, bo danie się spali, ale nad żarem. Podstawą gotowanego dania powinein być np. bulion lub woda. Przykładowymi składnikami, które możemy włożyć do naczynia są różne typy mięs m.in.: boczek, karkówka, golonka, kiełbasa lub dziczyzna. Z warzyw doskonale sprawdzi się np.kapusta kiszona, ziemniaki, cebula i papryka. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Podajemy doskonały przepis na aromatyczny i sycący gulasz z wieprzowiną, który z pewnością umili niejedno rodzinne spotkanie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Jedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadach
  2. Prowadzenie samochodu podczas burzy. Kilka porad, które mogą uchronić cię przed wypadkiem

Gulasz z wieprzowiną

Składniki:

500 g wieprzowiny

1 papryka czerwona

1 papryka zielona

15 pieczarek

2 marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów

Jak to zrobić?

Wlej do kociołka olej roślinny. Wyłóż dno naczynia plastrami boczku.

Pokrój w kostkę mięso, paprykę i marchewkę, a cebulę w grupe piórka.

Dodaj do garnka mięso, paprykę i marchewkę, pieczarki, cebule i ząbki czosnku.

Wlej bulion, puszkę pomidorów i dodaj przyprawy.

Przykryj kociołek liśćmi kapusty.

Gotuj około godziny lub do momentu, gdy z kociołka nie zacznie wydobywać się para.

Przed podaniem, jeszcze raz sprawdź, czy danie jest miękkie.

Gulasz podawaj np. z chlebem.

Najlepsze newsy:

  1. Ksiądz nie zostawił na rządzących suchej nitki ws. LGBT. “Kreują demony nienawiści, słowa mogą zabijać”
  2. Pilne ostrzeżenie RCB dla Polaków. Sprawa jest poważna, są ofiary śmiertelne
  3. Pamiętacie słynny serial Ranczo? Aktorka grająca kultową Solejukową zdradziła wielki sekret, chodzi o pierogi
  4. Masz monetę 5 zł? Dzisiaj w Biedronce zrobisz furorę, niesamowita wiadomość
  5. Nagła zmiana. Ceny masła zwalają z nóg, Polacy zadziwieni
  6. Nie żyje kochany przez miliony gwiazdor. Był jedną z ikon sportu

Źródło: Polki.pl

Następny artykuł