Kogel-mogel: zapomniany deser w nowym wydaniu
Facebook.com

Zapomniany i kultowy kogel-mogel można zrobić inaczej. Pieczony w piekarniku smakuje nieziemsko

Kogel mogel był wielkim przysmakiem w czasach PRL-u, w końcu ilość cukru jaka była w deserze była oszałamiająca. Faktura ukręconych jajek z cukrem rozpływała się w ustach i na samą myśl ciekła ślinka. Nowatorski sposób na kogel mogel z piekarnika jest wspaniały i przywraca smak dzieciństwa.

Kogel mogel jest deserem znanym w każdym polskim domu. Ukręcone jajka z cukrem są delikatne, zwiększają swoją objętość, a ich słodycz powala na kolana. Włożenie kogla mogla do piekarnika powoduje, że deser nabiera kompletnie nowego wyrazu.

Klienci Biedronki będą wściekli. Wyszły na jaw skandaliczne kulisy, nikt nie zdawał sobie z nich sprawyKlienci Biedronki będą wściekli. Wyszły na jaw skandaliczne kulisy, nikt nie zdawał sobie z nich sprawyCzytaj dalej

Kogel mogel z piekarnika jest mało popularnym sposobem przygotowania, który warto spróbować

Kiedy ukręcamy jajka z cukrem wtłaczamy do nich powietrze, co odpowiada za puszystość i często zdwojoną objętość. Kogel mogel jest świetną bazą do wielu deserowych sosów podgrzewanych następnie w kąpieli wodnej, aby nadać im odpowiednią konsystencję. Podobny proces zachodzi w piekarniku, kiedy pieczemy jajka w wysokiej temperaturze. Poniżej przepis na wspaniały deser w całkowicie nowym wydaniu.

Składniki:

  • 5 żółtek, ważne aby było w nich jak najmniej białek. Jeśli będzie w nich za dużo białka, kogel mogel nie ukręci sie dobrze.
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, bądź jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 gramów truskawek

Dzisiaj grzeje: 1. Załamana kasjerka powiedziała całą prawdę o "godzinach dla seniorów". Nie mieści się w głowie

2. Wyszły na spacer do parku, dostały po 12 tys. zł kary. Lepiej zostać w domu

Przygotowanie:

  1. Przełóż żółtka i cukier oraz ekstrakt do miski i ucieraj, aż masa zdwoi swoja objętość oraz cukier w pełni się rozpuści.
  2. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Przygotuj jedno duże naczynie i napełnij je wodą.
  4. Ułóż kokilki w wodzie i ułóż na ich dnie owoce.
  5. Zalej owoce jajkami i włóż wszystko do piekarnika na około 10 minut.

Deser jest szalenie słodki, więc nawet mała porcja powinna zaspokoić największego łakomczucha. Podawaj jeszcze ciepłe.

Najlepsze newsy:

    1. Latami starali się o dziecko. Niewyobrażalne, co się stało w dniu porodu, cały szpital zalał się łzami
    2. Ważne słowa Ministra Zdrowia. Już niedługo na Polaków może zostać nałożony nowy obowiązek
    3. Przenigdy nie opada. Sernik z mlekiem skondensowanym zawsze rewelacyjnie rośnie
    4. Przebił rozmachem Tadeusza Rydzyka. Ksiądz odwiedzi parafian, poświęci pokarmy w spektakularny sposób
    5. Seniorzy bardzo narzekają na chaos podczas zakupów. Sprzedawcy w Lidlu puściły nerwy
    6. Były prezydent Portugalii apeluje. "Oddajmy respiratory młodszym"

Źródło: wszystkiegoslodkiego.pl

Następny artykuł