Kogel mogel - przysmak z dawnych latWikipedia / KasiaPL / CC 0

Kto z was jadł kogel mogel? Zapomniany przysmak zrobisz z 2 składników

Nie da się ukryć, że kogel mogel jest aktualnie nieco zapomnianym deserem. Swoje złote czasu miał on w latach PRL-u. Jednak pojawił się w Polsce znacznie wcześniej. Przekonaj się jak prosto wykonać go z zaledwie dwóch składników.

Smakowity kogel mogel jest nie lada frykasem, który znacznej części z nas kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Dawniej słodycze były ciężko dostępne, w związku z tym wielbiciele łakoci musieli jakoś sobie radzić. Kogel mogel był wówczas idealnym rozwiązaniem.

Banknot ze zdjęcia jest warty krocie. Sprzedanie go wystarczy na ogromne zakupy spożywczeBanknot ze zdjęcia jest warty krocie. Sprzedanie go wystarczy na ogromne zakupy spożywczeCzytaj dalej

Kultowy kogel mogel jest banalnie prosty w przygotowaniu

Przeważnie kogel mogel wymieniany jest jako smakołyk z czasów PRL-u. Dotarł on jednak do naszego kraju o wiele wcześniej. Uznaje się, że deser pojawił się w Polsce w XVII wieku. Najprawdopodobniej wywodzi się on z kultury żydowskiej, co mogłaby sugerować sama nazwa. Jest on również popularny w Niemczech i Rosji. Jak zrobić kogel mogel?

Podstawowy kogel mogel możemy wykonać przy użyciu dwóch składników. Będzie nam potrzebny cukier oraz żółtka jajek. Oba produkty należy intensywnie ze sobą mieszać. W rezultacie takiego działania otrzymamy słodki i smakowity deser, który ciężko porównać z czymkolwiek innym. Oczywiście możemy dodać do niego również mniej oczywiste składniki. O czym mowa?

Dzisiaj grzeje:

  1. Wypij go na godzinę przed snem, a rano będziesz wyglądać i czuć się lepiej. Diametralnie wpłynie na jakość życia
  2. Uwaga, wydano pilne ostrzeżenie dla części kraju. Szczególnie zagrożony 1 region, lepiej nie wychodzić z domu
  3. Najprostszy, najszybszy, najpyszniejszy, najtańszy przepis na pieczenie chleba domowego. Mięciutki w środku z niebywale chrupiącą skórką

Czym możemy urozmaicić kogel mogel

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kogel mogel wzbogacić o kakao, rodzynki, sok z cytryny a nawet miód. Możliwości jest naprawdę wiele i biorąc pod uwagę prostotę wykonania kultowego smakołyku, warto przetestować je w domowym zaciszu. Tego typu frykas idealnie sprawdzi się w jesienne, deszczowe wieczory.

Media dotarły do przecieku z nocnej narady w MZ ws. ukrytego celu godzin dla seniorów. Ujawniły prawdęMedia dotarły do przecieku z nocnej narady w MZ ws. ukrytego celu godzin dla seniorów. Ujawniły prawdęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Ponad 22 tys. Polaków otrzyma niebawem specjalne wezwania. Powód może wprawić w osłupienie
  2. Są nowe wytyczne dla szkół. MEN podjęło już decyzję
  3. Mnóstwo Polaków popełnia najgorszy błąd podczas noszenia maseczki. W Lidlu, Biedronce i innych sklepach się zapominają, konsekwencje są opłakane
  4. Usmażył kotlety schabowe, a potem zapiekł z mnóstwem dodatków. Cudowny przepis, powalający smak
  5. Domowy syrop na kaszel z buraków ma piorunujące działanie. Dolegliwości znikają w kilka chwil
  6. Od 10 lat ciągle jest w ciąży. Pragnie mieć jeszcze więcej dzieci, jak dziś wygląda rodzina?

Następny artykuł