Kogel-mogel można przyrządzić w zaskakujący sposób.wikimediacommons/KasiaPL/domena publiczna

Kto w dzieciństwie jadł kogel-mogel? Teraz kultowy deser zyskał zupełnie nową odsłonę

Kogel-mogel kojarzy się wszystkim smakoszom nie tylko ze słynnym polskim filmem, ale też prostym i bajecznie pysznym deserem z dzieciństwa. Kilkadziesiąt lat temu, gdy nie mieliśmy dostępy do zbyt wyszukanych składników, żółtka i cukier zamienialiśmy w magiczne słodkości. Dzisiaj warto sobie o nim przypomnieć i przyrządzić go w nieco inny sposób.

Kogel-mogel jest jednym z najprostszych, a jednocześnie najpyszniejszych deserów. Doskonale pamiętają go starsze pokolenia, którym kojarzy się być może ze smakiem dzieciństwa. List składników potrzebnych do jego przygotowania jest niezwykle krótka - wystarczy bowiem utrzeć żółtka z cukrem, by już po chwili cieszyć się wyjątkowym smakiem słodkości. Najlepsi kucharze i restauratorzy lubią od czasu do czasu nieco odświeżyć dawne receptury i podobnie stało się ze słynną przekąską.

Polacy masowo i nieświadomie popełniają karygodny błąd przy zakupie mięsa mielonego na kotlety. Decydująca jest 1 cechaPolacy masowo i nieświadomie popełniają karygodny błąd przy zakupie mięsa mielonego na kotlety. Decydująca jest 1 cechaCzytaj dalej

Kogel-mogel stał się kultowym polskim deserem. Polecamy przepis na nieco zmodyfikowaną wersję

Kogel-mogel warto przyrządzić w zupełnie nowy, chociaż równie prosty sposób. Okazuje się, że jajeczną masę można też zapiec, a juz po chwili będziemy mogli cieszyć się obłędnie pyszną słodką przekąską. Oczywiście przed rozbiciem jajek należy je sparzyć, bo na skorupkach mogą znajdować się pałeczki Salmonelli. W przypadku zapiekanej potrawy nie musimy się jednak martwić o szkodliwość surowych żółtek.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pokroiła ogórka obieraczką do warzyw i wrzuciła 2 składniki. Letnia surówka podbiła serca gości
  2. Na wakacjach lepiej uważaj, sypią się nowe mandaty. Turyści zapomnieli o jednym ważnym zakazie

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • cukier do smaku.

Przygotowanie:

Żółtka utarte z dodatkami wlewamy do kokilek i wstawimy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy przez 8-9 minut i gotowe. Podajemy z lodami, świeżymi owocami i listkami mięty.

Najlepsze newsy:

  1. Trudno spokojnie komentować. Ujawniono co Katarzyna W. robiła ze strażnikami w więzieniu
  2. Tragiczna wiadomość rano, katastrofa kolejowa u naszych sąsiadów. 200 pasażerów jechało pociągiem
  3. Mszyce niszczą twoje krzewy owocowe? Zasiej obok nich jedną konkretną roślinę
  4. Mąż Maryli Rodowicz zobaczył co gwiazda dodaje do potraw i nie wytrzymał. Tajemnica wyszła na jaw w przykrych okolicznościach
  5. Konfitura z buraków jest lepsza i zdrowsza niż owocowe wersje. Obłędnie słodki smak sprawi, że będziesz wracać do niej bez końca
  6. Polskie media podają dalej dramatyczne wieści. Nie żyje były trener Kadry Narodowej, fani polskiego sportu w żałobie

Źródła: haps.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł