Kompot wiśniowy z jednym tajemnym składnikiemZdjęcie z profilu Kuchniau Poli na portalu Facebook

Do kompotu z wiśni dodała jeden dodatek, który zupełnie zmienił jego smak. Obłędny miks aromatów, lato w słoiku

Kompot z wiśni jest klasyką, której nie może zabraknąć każdego lata. Chłodny napój podany do obiadu idealnie gasi pragnienie i chłodzi rozgrzane gardła. Aneta dodała do niego jeden sekretny składnik, który całkowicie zmienia kompozycję smaków - dzięki niemu smakuje o wiele lepiej.

Kompot znajdziemy u każdej babci, w końcu kiedyś współczesne napoje nie istniały, a słodkie kompoty były najlepszym co można było wypić. Żaden pełnoprawny obiad nie mógł się bez nich obejść, a latem, po całym dniu pracy lub zabawy na świeżym powietrzu, dobrze schłodzona szklanka kompotu gasiła pragnienie jak nic innego. Obecnie kompoty nie są tak popularne, choć warto sobie o nich przypomnieć. Są świetnym sposobem konserwowania nadmiaru owoców, a trzymane w pasteryzowanych słoikach świetnie zachowują świeżość przez wiele miesięcy.

Magda Gessler złapała za telefon i obśmiała Andrzeja Dudę. Zachowanie restauratorki podzieliło jej fanówMagda Gessler złapała za telefon i obśmiała Andrzeja Dudę. Zachowanie restauratorki podzieliło jej fanówCzytaj dalej

Kompot z wiśni - klasyka, która dzięki jednemu składnikowi wchodzi na wyżyny smaku

Aneta podczas tradycyjnego gotowania kompotu wpadła na genialny pomysł. Kiedy mieszała owoce w garnku z wodą, postanowiła urozmaicić pyszny, choć znany już przepis. Jej wzrok padł na słoik ze świeżymi laskami wanilii i nie mogła się powstrzymać. Dodała je do gotującego się kompotu. Okazało się, że delikatny posmak wanilii idealnie współgra z kwasowością wiśni, co nadaje kompotowi niespotykanego dotąd aromatu. Czysta przyjemność z picia murowana.

Składniki:

  • 1,5 kilograma świeżych wiśni
  • 1,5 litra wody
  • szklanka cukru
  • laska wanilii

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Wiśnie dokładnie umyj i oczyść. Tak przygotowane owoce wydryluj. Jeśli nie masz drylownicy, zwykła metalowa słomka równie dobrze się do tego nada.
    2. Wydrylowane owoce włóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier oraz przeciętą na pół laskę wanilii, z której czubkiem noża wydłubane zostały ziarenka. Je też wrzuć do środka.
    3. Zagotuj kompot i utrzymuj na gazie przez 30 minut.
    4. Do wyparzonych i czystych słoików wrzuć ugotowane owoce, następnie zalej je zalewą. Szczelnie zamknij.
    5. Zakręcone słoiki ułóż w garnku z wodą i pasteryzuj przez 10 minut.
    6. Po wyjęciu ustaw słoiki dnem do góry do ostygnięcia.
    7. Przechowuj w chłodnym i zimnym miejscu.

Najlepsze newsy:

Źródło: smaker

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł