Kompot z agrestu i porzeczek smakuje obłędnie.Instagram/ @czas.na.jedzonko/

Kompot pachnący dzieciństwem i latem. Miks porzeczek i agrestu nadaje mu niesamowity aromat i smak

Kompot jest już kultowym polskim napojem. Nic nie smakuje tak dobrze z letnim obiadem, dlatego do dziś mamy do niego ogromny sentyment. Możemy go przyrządzić z niemal dowolnych owoców, ale największym smakoszom na pewno zasmakuje lekko kwaskowaty kompot z porzeczkami i agrestem.

Kompot podany z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem, zsiadłym mlekiem i fasolką szparagową zadziała magicznie na każdego miłośnika jedzenia. Zanim na naszych stołach pojawiły się słodzone gazowane napoje, nasze mamy i babcie zawsze podawały go do posiłków. Dzisiaj czasem o nim zapominamy - a niesłusznie, bo w chwilę ugotujemy cały garnek pysznego owocowego napoju.

Katarzyna Dowbor nieźle namieszała, wystarczyło, że założyła perukę. Fani pomylili ją z Gessler, wszystko się nagrałoKatarzyna Dowbor nieźle namieszała, wystarczyło, że założyła perukę. Fani pomylili ją z Gessler, wszystko się nagrałoCzytaj dalej

Kompot z porzeczkami i agrestem magicznie przenosi do beztroskiego dzieciństwa. Koniecznie podajcie go z letnim obiadem

Kompot przygotujemy z dowolnych owoców, dlatego chętnie dorzucamy do niego truskawki czy wiśnie, ale w tym miesiącu warto skorzystać z nieco zapomnianego agrestu i cierpkich porzeczek. W napoju zawsze znajduje się nieco cukru, który przełamie kwaskowaty smak owoców. Wszyscy smakosze na pewno docenią wyjątkowy smak takiego kompotu, więc korzystajmy w pełni z sezonu na wyjątkowe owoce. Prezentujemy, jak smakowicie wygląda kompot przygotowany na Instagramie czas.na.jedzonko.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pilne, smutne słowa Gessler. Nagle zakryła twarz przyłbicą, przekazała przygnębiający komunikat
  2. Blisko 19 tys. Polaków już niebawem otrzyma wezwania. Nie wolno ich lekceważyć

Składniki:

  • czerwony agrest - 2 szklanki,
  • biały agrest - szklanka,
  • czerwone porzeczki - 3 szklanki,
  • czarne porzeczki - 3 szklanki,
  • cukier - 5-6 łyżek,
  • woda - ok. 2 l.

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy. Zalewamy je wodą i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Podajemy zarówno lekko ciepły, jak i po ostygnięciu.

Najlepsze newsy:

  1. Trudno uwierzyć, co w przeszłości połączyło Jaworowicz i Kurskiego. Niewielu wie o ich bliskiej współpracy w TVP
  2. Cała rodzina spała w namiocie. Nagle rozpoczął się koszmar, na oczach dziecka było o krok od tragedii
  3. Córka aktora Boczka z "Kiepskich" wyrosła na przepiękną kobietę. Jej mama i tata gotują nietypowe dania, jednak ona nie jada w domu rodzinnym
  4. Tradycyjne kotlety schabowe po góralsku są kulinarną pysznością. 1 trik zawarty w przepisie nadaje niezapomniany smak
  5. Polacy spróbowali niemieckich pierogów i brakuje im słów. Obłędne nadzienie żywcem przenosi do nieba
  6. Media podały tragiczną wiadomość. Nie żyje Mikołaj Kubica

Źródło: Winiary

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł