Kompot z czerwonych porzeczekpxhere.com/ CC0 Public Domain

Sezon na porzeczki trwa, zrób domowy kompot. Jest pyszny i niesamowicie orzeźwiający, mamy przepis

Kompot dawniej był często jedyną możliwością na napicie się czegoś chłodnego i zimnego. Kiedyś nie było tak wielu słodkich napoi, a ich cena była zbyt duża by móc sobie na nie pozwolić. Porzeczkowy kompot jest nadzwyczaj pyszny, a dzięki pełni sezonu na te owoce możemy się nim cieszyć codziennie.

Kompot z porzeczek jest świetnym sposobem na zakonserwowanie dużych ilości owoców na dłużej. Trzeba jednak pamiętać, aby przeprowadzić proces pasteryzacji po przelaniu kompotu do słoików. Tylko wtedy można mieć pewność, że przetwór się nie zepsuje i wytrwa długie miesiące. Warto przygotować sobie większy zapas, ponieważ smak tego klasycznego napoju jest oszałamiająco pyszny i orzeźwiający, szczególnie, kiedy podany jest na zimno.

Karol Strasburger wyjawił wszystko. Jego o 35 lat młodsza wybranka ma z nim jak w niebieKarol Strasburger wyjawił wszystko. Jego o 35 lat młodsza wybranka ma z nim jak w niebieCzytaj dalej

Kompot z czerwonych porzeczek - prosty napój, który wykona się w mniej niż 20 minut

Małe czerwone owoce pysznią się obecnie na wielu straganach, ponieważ właśnie jest środek sezonu. Warto zaopatrzyć się w ich dużą ilość, ponieważ im później, tym ich cena będzie większa. Porzeczki są bardzo zdrowym produktem. Wykazują działanie obniżające ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Regulują pracę układu trawiennego i zmniejszają objawy problemów gastrycznych. Z owoców możemy przygotowywać maseczki i kosmetyki, które świetnie działają na skórę twarzy oraz dłoni.

Składniki:

  • 2 kilogramy porzeczek czerwonych
  • 8 litrów wody
  • 1 kilogram cukru (najlepiej użyć brązowego)

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Owoce oderwij z gałązek i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka wrzuć umyte owoce, zalej je wodą i dodaj cukier.
  3. Gotuj całość przez 15 minut.
  4. Jeszcze ciepły kompot przelej przez sito, aby pozbyć się zanieczyszczeń i stałych fragmentów owoców.
  5. Do wyparzonych i czystych butelek wlej kompot i zakręć je szczelnie.
  6. Aby zapewnić sobie zapas kompotu na cała zimę, pasteryzuj kompot przez 30 minut.

Najlepsze newsy:

  1. Dziś druga rocznica śmierci Kory. Siostra ujawniła, jakie były ostatnie słowa gwiazdy
  2. Widok grobu Kory jest przykry i smutny. Dwa lata po śmierci tak wygląda, nikt się nie spodziewał
  3. Rezerwacje lotów i wycieczek zostały anulowane. Władze europejskiego państwa podjęły zaskakującą decyzję
  4. Córka Natalii Kukulskiej jest wykapaną Anną Jantar. Mama gotuje jej dania wywołujące wielkie emocje
  5. Magda na emeryturze prawie nie kupuje jedzenia, a czuje się o 10 lat młodsza. Wszystko za sprawą 1. rzeczy
  6. Rewelacyjnie kisi ogórki według tajemnego przepisu. Wyjawił go, cała rodzina błaga mężczyznę o przetwory
  7. Żona Kamila Stocha zdradziła, co robi z mężem. Polski skoczek jest prawdziwym szczęściarzem (FOTO)

Źródło: poradnikzdrowie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł