Konfitura morelowa z przepisu Gessler zachwyci wytrawnych smakoszy.pixabay/stevepb

Cudowny smak sezonu. Morelowa konfitura Magdy Gessler z dodatkiem aromatycznych ziół

Konfitura morelowa będzie prawdziwym przysmakiem w spiżarni każdego smakosza. Dojrzałe owoce są własnie teraz najsmaczniejsze, dlatego warto zachować ich wyjątkowy aromat na dłużej. Konfitura z dodatkiem aromatycznych ziół pasuje nie tylko do słodkich naleśników, ale też do wszelkich wytrawnych serów.

Konfitura morelowa z ziołami wydaje się dość oryginalnym połączeniem, ale najlepsi szefowie kuchni zapewniają, że uzyskamy dzięki temu cudowną kompozycję smaków. Dojrzałe owoce są bardzo słodkie, a lekko cytrusowa melisa lub orzeźwiająca mięta doskonale je przełamują. Pyszne konfitury poleca sama Magda Gessler.

Tylko nie Pani Magda, fani struchlali, niestety jest nieuleczalna, widać ją na pierwszy rzut okaTylko nie Pani Magda, fani struchlali, niestety jest nieuleczalna, widać ją na pierwszy rzut okaCzytaj dalej

Konfitura morelowa z przepisu Gessler przypomni jesienią najlepsze smaki lata

Konfitura owocowa nie zawsze musi być przygotowana z wiśni czy truskawek. Obecnie cieszymy się w końcu cudownymi dojrzałymi morelami, które wyjątkowo zachwycają smakiem. By cieszyć się nim nieco dłużej, warto zamknąć je w słoikach w postaci bajecznych przetworów. Magda Gessler dodaje do nich ulubione zioła - miętę lub melisę. Dzięki nim konfitura będzie pasować nie tylko do słodkich grzanek czy naleśników, ale też do mięs, serów i wędlin.

Dzisiaj grzeje:

  1. Legendarny muzyk nie żyje, wszyscy słuchaliśmy kawałków jego zespołu. Strata, jakiej nikt się nie spodziewał
  2. Ciasto na wyjątkowo gorące dni, bez pieczenia. Ekspresowy śmietanowiec na zimno zrobi furorę w twoim domu
  3. Możesz dostać nawet 106 tys. zł ze specjalnego programu. Setki Polaków już się załapało

Składniki:

  • 1,2 kg moreli,
  • 0,5 kg cukru żelującego 2:1,
  • sok z cytryny,
  • pół szklanki listków melisy lub mięty,
  • pół szklanki płatków migdałowych.

Przygotowanie:

Morele myjemy, osuszamy i pozbawiamy je pestek - po odpestkowaniu powinniśmy otrzymać ok. kilograma owoców - a następnie kroimy w paski. Mieszamy morele z cukrem i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie przekładamy je do garnka i zagotowujemy. Wybrane zioła myjemy, suszymy i drobno siekamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Po chwili dorzucamy je razem z melisą lub miętą do owoców, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy wszystko. Gorące konfitury przekładamy do słoików, które zakręcamy i odwracamy.

Urocze, wnuczka Katarzyny Dowbor wygląda jak wykapana babcia. Dziennikarka znana jest ze swojej dietyUrocze, wnuczka Katarzyny Dowbor wygląda jak wykapana babcia. Dziennikarka znana jest ze swojej dietyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Uwaga, grożą kary do 10 000 złotych. Rodzice przed rozpoczęciem roku szkolnego muszą być tego świadomi
  2. Wielka afera nad polskim morzem. Konsekwencje mogą być druzgocące. Wszyscy umywają ręce
  3. IMGW pilnie alarmuje o niebezpieczeństwie, burze i upały w całej Polsce. Stanowczo odradzają picia 1 rzeczy
  4. Wyjął 100 zł i chciał zapłacić za zakupy. Kasjerka spojrzała na banknot i zamarła, od razu wezwała policję
  5. Karygodne zachowanie kucharki i proboszcza rozgniewało wiernych. Napisali do biskupa, jednak nie przewidzieli reakcji
  6. Joanna Jędrzejczyk wyznała smutną prawdę przed całą Polską. Przed laty przeżyła prawdziwy dramat, nikt nawet nie wiedział

Źródło: Onet

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pyszny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł