Konserwa tyrolska w słoikachScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale NOMART.PL

Konserwę tyrolską kocha się lub nienawidzi. Domowa wersja w słoiku zdobywa coraz większą popularność

Nie da się ukryć, że konserwa tyrolska wzbudza mieszane uczucia. Niektórzy mogliby nie przestawać jej jeść. Jednak część smakoszy nie potrafi jej znieść. Wszyscy wielbiciele mielonki powinni poznać ten przepis. Okazuje się, że konserwa tyrolska domowej roboty jest absolutnym szlagierem.

Konserwa tyrolska dla wielu osób jest nie lada rarytasem. Mało kto spodziewałby się, że bez większych problemów można przygotować ja samodzielnie. Kanapki z jej dodatkiem zachwycą amatorów mięsnych specjałów. Lepiej zawczasu przygotować słoiki.

Zaczyna się jutro, trwa tylko 2 dni. Wystarczy mieć ze sobą monetę 2 złZaczyna się jutro, trwa tylko 2 dni. Wystarczy mieć ze sobą monetę 2 złCzytaj dalej

Kultowa konserwa tyrolska domowej roboty

Wyśmienita konserwa tyrolska potrafi przyprawić część smakoszy o szybsze bicie serca. Przeważnie zaopatrujemy się w nią podczas zakupów. Nie oznacza to jednak, że nie możemy przygotować jej we własnej kuchni. Przepis jest bardzo prosty. Jakie składniki będą nam potrzebne?

Surowiec mielony:

  • 1 kg szynki
  • 700 g peklowanej golonki
  • 500 g solonego boczku
  • 500 g ugotowanej skóry z golonki oraz boczku
  • 30 ml ciemnego sosu sojowego

Przyprawy:

  • 30 g peklosoli
  • 10 g soli
  • 6 g aromatu do mielonki tyrolskiej
  • 10 g białego pieprzu
  • 2 g mielonego ziela angielskiego
  • 6 g czosnku

Dodatki:

  • 300 ml wywaru z gotowanej skóry z golonki
  • 90 g skrobi ziemniaczanej
  • 12 słoików o pojemności 350 ml

Dzisiaj grzeje:

  1. Dodaj 2 łyżki do ciasta, a zmienisz ich kolor i smak. Pierogi na słodko w zupełnie nowej odsłonie pokocha cała rodzina
  2. Pilne wiadomości dla Polski. IMGW wydał ostrzeżenie
  3. Kto jest na zdjęciu? Pod fotografią burza, zdania są podzielone, ale tylko 1 odpowiedź wydaje się słuszna

Domowa konserwa tyrolska w słoikach

Konserwa tyrolska nie jest skomplikowaną potrawą. Na początku kroimy mięso w kostki o wymiarach 4 cm. Dodajemy do niego peklosól oraz sos sojowy. Wszystko starannie mieszamy i peklujemy przez 48 godzin. Temperatura powinna oscylować w okolicach 6-8 stopni Celsjusza. Kiedy ten czas już upłynie, mięso mielimy przez drobne sito. Dodajemy posolony i drobno pokrojony boczek, zmieloną skórę z golonki, wywar, przyprawy oraz skrobię ziemniaczaną. Masę wyrabiamy do czasu osiągnięcia odpowiedniej kleistości.

Mielonkę umieszczamy w słoikach. Zakręcamy je, a następnie pasteryzujemy przez 50 minut w 75 stopniach Celsjusza. Odkładamy je w zacienione miejsce na 24 godziny. Po dobie powtarzamy pasteryzację, jednak tym razem robimy to przez 25 minut. Po ostygnięciu nasza konserwa tyrolska jest już gotowa. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale NOMART.PL.

Widok nadgryzionych frytek i hamburgerów poraża. McDonald's wcale nie przeprasza, wręcz przeciwnieWidok nadgryzionych frytek i hamburgerów poraża. McDonald's wcale nie przeprasza, wręcz przeciwnieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Waloryzacja 2021. Podwyżki jednak inne niż zakładano
  2. Znana gwiazda poroniła trzecią ciążę. Pokazała dramatyczne zdjęcia ze szpitala
  3. Jedna łyżka dodana do panierki sprawia, że kotlety schabowe smakują lepiej niż kiedykolwiek. Klasyczny trick szefa kuchni zachwyca Polaków
  4. 110-latka pokonała nowotwór, wszystko dzięki niebywałej diecie. Zdradziła sekret, lekarz polecił jej picie codziennie 3 szklanek pewnego napoju
  5. Codziennie o poranku piła go zamiast kawy, po tygodniu czuła się jak nowonarodzona
  6. Dziecko z autyzmem nie radziło sobie w szkole. Nauczycielka wysłała mu wzruszający list

Źródło: Smaker

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł