koperekPixabay / JamesHills

Uwielbiasz koperek? Cudownie, jest kilka niezwykłych powodów, aby go jeść

Aromatyczny koperek to smak lata. Chętnie posypujemy nim młode ziemniaczki, chłodniki, sałatki oraz ogórki małosolne. Ciężko się nie rozmarzyć... Okazuje się, że pyszne zioło ma wiele cennych dla zdrowia zalet. Naprawdę warto po nie sięgać!

Wiosną i latem na targach pojawiają się wypatrywane przez wielu smakoszy nowalijki. Wśród nich największą popularnością cieszy się niezwykle aromatyczny koperek. Popularne zioło dodaje potrawom nie tylko swój charakterystyczny smak, ale również niezapomniany zapach.

Wielbiciele koperku mogą się nim cieszyć nawet zimą. W jednym z naszych artykułów znajdziecie trzy proste i skuteczne sposoby, które wydłużą jego świeżość. Link znajdziecie tutaj.

Jesteś miłośnikiem koperku i obficie posypujesz nim ziemniaki? Cudownie, jest kilka niezwykłych powodów, aby sięgać po to zioło. Dlaczego warto jeść koperek?

Koperek - jakie są jego zalety?

Na początek, trochę historii. Dawniej wierzono, że wystarczy powiesić koperek przy oknie, a nasz dom będzie chroniony przed złymi mocami. Dziś to aromatyczne zioło stosuje się przede wszystkim w kuchni. I bardzo dobrze, bo ma szereg cennych dla zdrowia zalet.

Odstaw je na zaledwie kilka dni, a efekty same się pojawią. Nie uwierzysz własnym oczomOdstaw je na zaledwie kilka dni, a efekty same się pojawią. Nie uwierzysz własnym oczomCzytaj dalej

Koperek od wieków wykorzystywany był w medycynie naturalnej. Jest źródłem witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Dodatkowo, w koperku odnajdziemy m.in. przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki, mangan, kwas foliowy oraz potas, który uszczelnia nasze naczynia krwionośne.

Dzięki zawartości błonnika, zioło doskonale wpływa na układ trawienny. Koperek posiada też specjalny olejek eteryczny, który wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i ułatwia przyswajanie pokarmów, przy okazji hamując rozwój szkodliwych bakterii w jelitach.

Dużą popularnością cieszy się herbata koperkowa. Jest ona znana prawie wszystkim mamom, ponieważ uważana jest za naturalne lekarstwo na uciążliwe dziecięce kolki. Napar polecany jest również dorosłym. Warto po niego sięgnąć, wtedy gdy zjedliśmy ciężkostrawny posiłek.

Koperek ma wiele niewątpliwych zalet zdrowotnych, a przy tym bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Posiekane gałązki zioła wzbogacą smak surówek, sałatek, sosów, zup i chłodników.Zioło może być też składnikiem marynat.

Doskonale smakuje jako dodatek do dań jajecznych. Warto wzbogacić nim jajecznicę, omlety czy jajka sadzone. Za jego zamiennik uznawana jest równie pyszna, zdrowa i aromatyczna - natka pietruszki.

Jesteście miłośnikami koperku? W jaki sposób wykorzystujecie go w kuchni?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło:zywienie.abczdrowie.pl/ poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł