Koperek świeżypixabay.com/pl/oddział/koperek/smak/świeże/autor: byrev

Rewolucyjny pomysł na koperek. Przełom na talerzu, mięso nabiera innego aromatu, petarda smakowa

Koperek to nasz ukochany kulinarny dodatek, jest niezwykle wszechstronny. Jego dodatek w tej postaci sprawia, że nawet najbardziej banalne mięsne danie będzie znakomite. Uwaga, ten smak naprawdę uzależnia.

Koperek możemy dodawać właściwie do każdego wytrawnego, polskiego dania. Rewelacyjnie łączy ze sobą smaki, a jego cudowny aromat należy do naszych ulubionych. Jesteśmy ogromnymi zwolennikami prostoty w kuchni - im mniej przekombinowanych dodatków, tym lepszy jest ostateczny rezultat. Dlatego wychodzimy z propozycją dziecinnie łatwego przepisu na dodatek do dań głównych. Będzie wspaniale prezentował się na talerzu pełnym aromatycznych mięs, a także doskonale czuje się w klimatach bardziej rybnych. To do czego go użyjemy ogranicza i tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia oraz kubki smakowe.

Hańba, nikt nie zauważył. Pan Artur spojrzał na bób z Biedronki i dostrzegł porażającą prawdę, teraz nagłaśnia ogromną aferęHańba, nikt nie zauważył. Pan Artur spojrzał na bób z Biedronki i dostrzegł porażającą prawdę, teraz nagłaśnia ogromną aferęCzytaj dalej

Koperek przejmuje władzę w kuchni

Koperek jest niedrogi, a potrafi zdziałać w kuchni prawdziwe cuda. Właśnie takie produkty uwielbiamy najbardziej, bo dzięki nim nie musimy wydawać fortuny by gotować jak szef kuchni. Przy okazji przygotowywania sosu z koperku możemy zrobić podwójną albo potrójną ilość, aby można było go wykorzystać do kilku kolejnych obiadów. Jeśli naprawdę zależy ci na czasie możesz także wymieszać go z ugotowanym makaronem i masz gotową, sycącą potrafię o jedwabistym smaku.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wstrząsające sceny przed Biedronką, nie żyje jedna osoba. Do tragedii doszło na północy Polski
  2. Lepiej wypłać pieniądze wcześniej. W weekend będzie o to ciężko

Potrzebujesz:

  • pęczek koperku
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, bądź pół łyżeczki granulowanego
  • łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
  • sól i pieprz

Śmietanę kremówkę wlewamy do miski, dodajemy czosnek i mąkę - dokładnie ze sobą mieszamy. Na patelni podgrzewamy bulion warzywny i dodajemy do niego masło, ustawiamy bardzo niski płomień. Stopniowo do bulionu wlewamy masę śmietanową, jednocześnie bez przerwy mocno mieszając, aby nie pojawiły się grudki. Po chwili dodajemy drobno posiekany koperek i gotujemy całość około 5 minut. Sos doprawiamy do smaku cytryną, solą i pieprzem. Możemy go przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do sosu możesz dorzucić wcześniej usmażone klopsiki i od razu je podawać.

Najlepsze newsy:

  1. Zaskakujące nagranie Rafała Trzaskowskiego sprzed lat nagle robi furorę. Wszystko przez wpadkę Andrzeja Dudy
  2. Prezydent ma koronawirusa. Niepokojące wieści ze świata. Epidemia wymyka się spod kontroli
  3. Wielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniaj
  4. Wsadził zardzewiałe gwoździe do wszystkich doniczek. Najpierw go wyśmiali, potem robili tak samo
  5. Dodajesz do mizerii cebulę? Młodzieniec zaczął pouczać doświadczoną kucharkę, zaniemówiła po spróbowania sałatki według jego rad
  6. Nie żyje znany skoczek narciarski. Zginął podczas treningu na skoczni, podobnej tragedii nie było już dawno

Źródło: kulinarneprzeboje

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł