Koperek zachowa swój aromat, jeśli przechowamy go w odpowiedni sposób.pixabay/LAWJR

Genialny sposób na przechowywanie koperku. Zachowa swój niepowtarzalny aromat przez cały rok

Koperek wyróżnia się wyjątkowym aromatem i najlepiej smakuje wtedy, gdy jest świeży. Najlepsi szefowie kuchni i najbardziej doświadczeni kucharze mają swoje sposoby na przedłużenie jego świeżości. My znaleźliśmy jeden z najskuteczniejszych sposobów na zakonserwowanie ulubionego zioła.

Koperek jest jednym z najulubieńszych ziół wszystkich miłośników jedzenia i niezmiennie kojarzy się z wiosennymi i letnimi potrawami. Smakosze z upodobaniem posypują nim młode ziemniaki, dodają go do ogórków małosolnych czy mizerii, bo właśnie latem jest w końcu najbardziej aromatyczny. Okazuje się, że przez cały rok można się cieszyć jego smakiem i w tym celu wcale nie trzeba go mrozić.

Wielka kompromitacja w Familiadzie. Strasburger zapytał o jedzenie i zastygł słysząc odpowiedźWielka kompromitacja w Familiadzie. Strasburger zapytał o jedzenie i zastygł słysząc odpowiedźCzytaj dalej

Koperek zachowa pełnię smaku, jeśli poznamy sprytny trik na jego przechowywanie

Koperek niezmiennie zachwyca wyjątkowym smakiem, ale każdy znawca gotowania wie, że nie przez cały rok zioło jest równie aromatyczne. Co prawda znajdziemy go w sklepie także jesienią i zimą, ale wówczas nie może się równać z koperkiem zerwanym w upalnych miesiącach. Niektórzy mrożą zieleninę, by skorzystać z niego o dowolnej porze, ale w tej wersji nie pachnie już ona tak intensywnie. Na szczęście istnieje lepszy, ale równie prosty sposób na przechowywanie koperku. W tym celu świetnie sprawdzi się sól, która doskonale konserwuje wszelkie przysmaki.

Dzisiaj grzeje:

  1. Nie żyje aktorka znana z seriali z TVP i Polsatu. Miała 47 lat
  2. Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimę
  3. 500 plus w Lidlu. Niemiecka sieciówka rusza z własnym programem

Wystarczy tylko dokładnie umyć koperek i rozłożyć go na ręczniku papierowym albo ściereczce, by dokładnie wysechł. Następnie dokładnie go siekamy i przekładamy do małych wyparzonych słoików. Warstwę zieleniny ugniatamy drewnianym tłuczkiem, posypujemy grubą warstwą soli i układamy w ten sposób kolejne warstwy, aż słoik się zapełni, a ostatnią warstwą będzie sól. Tak przygotowany koperek przechowujemy w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Takie słoiki możemy przechowywać nawet przez rok.

Najlepsze newsy:

  1. Rząd przywróci obostrzenia? Rzecznik przekazał wstrząsające wieści
  2. Wiemy, co z prawie 500 protestami wyborczymi. Sąd Najwyższy wreszcie ujawnia, poznaliśmy kluczowe szczegóły
  3. Tragedia w Mikołajkach. Niestety, nie było szans
  4. Karol Strasburger wyjawił wszystko. Jego o 35 lat młodsza wybranka ma z nim jak w niebie
  5. Siostra Anastazja podała obłędny przepis na ogórki. Sekretem ich smaku jest pewna przyprawa
  6. Ksiądz z Podkarpacia miał wejść do Biedronki i ukraść 1 produkt. Porażające, jaką rzecz chciał wynieść
  7. Marcin Gortat pochwalił się swoją ukochaną. Piękna Żaneta wygląda po prostu zniewalająco (FOTO)

Źródło: przyslijprzepis.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł