Kopytka, które wyglądają i smakują przepysznieinstagram.com/born_in_the_prl zdjęcie poglądowe

Młoda mężatka Ania pilnie poprosiła ją o przepis na domowe kopytka. Ściął kobietę z nóg, wyszły obłędne

Kopytka miały być główna atrakcją niedzielnego obiadu, lecz Ania kompletnie nie wiedziała jak się za nie zabrać. Popularna blogerka odpowiedziała na jej zapytanie o pyszny przepis na kopytka, czym uratowała jej uroczysty posiłek. Danie zrobiło ogromne wrażenie na gościach, a ją samą ścięło z nóg, były obłędne.

Kopytka są tradycyjną potrawą w Polsce i na Białorusi. Ich przygotowanie nie jest trudne, choć może sprawiać kłopoty niewprawionym kucharzom. Idealnie pasują do mięsnych sosów, roztopionego masła czy skwarków. Jeśli tak jak Ania, nie do końca potrafisz przyrządzić klasyczne ziemniaczane kluski, prezentujemy poniżej banalnie prosty przepis autorstwa blogerki "smacznapyza". Kiedy młoda mężatka wykonała je wedle tej receptury, nie mogła uwierzyć własnym oczom. Dosłownie ścieły ją z nóg.

Żałoba w polskiej miejscowości. Nie żyją znany kucharz i sołtys, policja otoczyła mężczyznę, chwilę później stało się najgorszeŻałoba w polskiej miejscowości. Nie żyją znany kucharz i sołtys, policja otoczyła mężczyznę, chwilę później stało się najgorszeCzytaj dalej

Kopytka z najprostszego przepisu - nie zrobisz lepszych i łatwiejszych

Zaniepokojona młoda mężatka napisała do "smacznejpyzy", aby poradzić się jej w sprawie wykonywania kopytek. Jej dotychczasowe próby kończyły się fiaskiem, ponieważ kluski zbyt łatwo rozpadały się. Blogerka zaprezentowała jej wspaniały przepis, który pozwala wykonać kopytka w najprostszy możliwy sposób, zapewniający jednak niesamowity, przepyszny smak.

Składniki:

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • 600 gramów mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Przygotowanie:

Dzisiaj grzeje:

    1. Mszyce niszczą twoje krzewy owocowe? Zasiej obok nich jedną konkretną roślinę
    2. Minister finansów zgadza się na nowy podatek. Ujawnił już nawet, kiedy opłata wejdzie w życie
  1. Ziemniaki obierz i dokładnie opłucz z pozostałości ziemi.
  2. Włóż do dużego garnka i ugotuj aż będą całkowicie miękkie.
  3. Po ugotowaniu przeciśnij ziemniaki przez praskę do dużej miski.
  4. Do ciepłych ziemniaków wbij jajka i zacznij wyrabiać ciasto powoli dodając mąkę. Nie należy ugniatać zbytnio ciasta ani dodawać za dużo mąki, ponieważ finalne kopytka mogą stać się bardzo twarde.
  5. Z ciasta uformuj wałki i potnij je na mniejsze kawałki wielkości kopytek.
  6. Do garnka wlej wodę i wsyp około 2 łyżki soli. Zagotuj wodę.
  7. Gotuj kluski 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnie.

Takie kopytka najlepiej smakują posypane podsmażoną cebulką na maśle, bądź polane sosem. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Andrzej Duda wycofuje się z emerytalnych obietnic? Poszło o pieniądze
  2. Nie żyje legenda Kołobrzegu. Mieszkańcy pogrążeni w żałobie. Nadmorski kurort nie będzie już taki sam
  3. Mąż Maryli Rodowicz zobaczył co gwiazda dodaje do potraw i nie wytrzymał. Tajemnica wyszła na jaw w przykrych okolicznościach
  4. Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotu
  5. Liście laurowe mają wielką moc. Odstraszą nawet szkodniki, wystarczy je włożyć do pojemnika z popularnymi produktami
  6. Bohaterski czyn reprezentanta Polski. Rzucił się w ogień, by ratować człowieka

Źródło: smacznapyza.blogspot

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Wicepremier podała pierwszy termin wypłaty 500+ na wakacje

Następny artykuł