Kotlet schabowyyoutube / kanał: Kuchnia Lidla.pl / kadr z filmu

Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Słynny kucharz zdradził swoje 3 niezawodne tricki

Kotlet schabowy też może być sztuką. Idealnie przygotowanie naszej narodowej potrawy to nie jest bułka z masłem. Karol Okrasa zdradza tajniki perfekcyjnego kotleta, którzy urzeknie was swoim unikalnym smakiem.

Kotlet schabowy kojarzy nam się z codziennością i ciężko wyobrazić sobie, że może być daniem eleganckim. Jednak nie bez powodu wielu z nas wybiera właśnie tę potrawę idąc do restauracji. Przy użyciu 3 prostych tricków szefa kuchni, uda nam się odtworzyć ten niezwykły smak we własnej kuchni. Kotlety schabowe jak każde danie, powinny być przygotowywane według konkretnych wytycznych. Dzięki temu wyjdą rewelacyjne, a twoja rodzina odkryje zupełnie inny wymiar powszedniego obiadu.

Ważne, niestety. Nagły komunikat z GIS ws. weselWażne, niestety. Nagły komunikat z GIS ws. weselCzytaj dalej

Kotlet schabowy jak w restauracji - dzielą cię od niego tylko 3 kroki

Karol Okrasa bez wątpienia jest jednym z największych autorytetów kulinarnych w Polsce. Sympatyczny szef kuchni od lat dzieli się swoimi sposobami na pyszne jedzenie, a dzięki jego poradom nie raz udało nam się zrobić na gościach piorunujące wrażenie. Jeśli chodzi o prozaiczne schabowe, Okrasa ma w zanadrzu 3 porady, które sprawią, że kotlety wyjdą po prostu wybitnie. Podzielił się nimi z miłośnikami kuchni na stronie kuchnialidla.pl

Potrzebujesz:

  • pół kilograma schabu w plastrach
  • 100 gram smalcu
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mąka krupczatka
  • sól, pieprz

Dzisiaj grzeje:

  1. Wszyscy do końca mieli nadzieję. Niestety, nie żyje
  2. Łukasz Szumowski ostrzegł wszystkich. Od dzisiaj w Lidlu, Biedronce i innych sklepach można natknąć się na służby w pilnym działaniu
  3. Sąsiad Polski z przerażeniem patrzy na sytuację nad Wisłą. Rozważają decyzję o przymusowej kwarantannie dla Polaków

Pierwszym bardzo ważnym elementem idealnego kotleta schabowego jest odpowiednie rozbicie. Jeśli przyłożymy się do tej czynności, kotlet będzie aksamitnie miękki w środku. W celu rozbicia kotleta, umieszczamy jeden plaster schabu pomiędzy płatami foli spożywczej, a następnie rozbijamy bardzo cienko, uważając jednak, aby nie przerwać mięsa. Mięso, które przyrządzamy powinno być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyjąć je z lodówki co najmniej godzinę przed przyrządzaniem. Kotlety obtaczamy w mące, rozbitym jajku i bułce tartej, a następnie dwa ostatnie etapy powtarzamy raz jeszcze. To kolejny bardzo istotny trick - podwójna panierka sprawia, że kotlet jest chrupiący i nigdzie nie pojawiają się prześwity samego mięsa. Na koniec przychodzi czas na trick numer trzy, czyli sposób smażenia. Najlepsze kotlety wychodzą, jeśli użyjemy do smażenia zwykłego smalcu, a nie oleju. Smalec powinien być średnio rozgrzany, a kotlety trzymamy na nim do otrzymania upragnionej złotej barwy panierki.

Tak przygotowane kotlety schabowe będą prawdziwym rarytasem dla każdego wielbiciela pysznego, polskiego jedzenia. Możemy jadać je z frytkami bądź ziemniakami z wody, nieodmiennie świetnie odnajdą się w towarzystwie buraczków oraz kapusty zasmażanej. W każdym wydaniu będą równie pyszne.

Najlepsze newsy:

  1. Jacek Kurski w centrum ogromnej afery. Zadziwiające doniesienia mediów, jak się wytłumaczą?
  2. Byli na wakacjach nad polskim morzem. Wrócili do domu i zaczęli zarażać wirusem
  3. Pobili mężczyznę w Lidlu. Chciał tylko zrobić ważną rzecz, wszystko się nagrało
  4. Już wkrótce nowe restrykcje w Biedronce, Lidlu, Auchan i innych sklepach. Jest zapowiedź Ministra Zdrowia
  5. GIS w trybie pilnym wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Zwróć go natychmiast, może wywołać listeriozę
  6. Marta Linkiewicz odkryła całe ciało i pokazała je na Instagramie. Zdjęcie tylko dla dorosłych (FOTO)

Źródło: kuchnialidla.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł