Kotlet schabowy inaczej
Kotlet schabowy inaczej to pomysł na tradycyjne schabowe w nowej odsłonie. Kotlety mają niezwykle delikatną panierkę, są soczyste i wyraźne. Obtocz kotlety w musztardzie i dodaj śmietanę do jajek podczas panierowania, a odkryjesz ich wyjątkowy smak i aromat. Poznaj przepis na kotlet schabowy inaczej.
Kotlety schabowe z musztardą to świetna alternatywa dla tradycyjnych schabowych przygotowywanych z solą i pieprzem. Musztarda nadaje kotletom charakterystycznego smaku z lekką goryczką i świetnie zmiękcza mięso, zapobiegając tym samym przesuszeniu podczas smażenia.
Do kotletów schabowych inaczej przygotuj równie niecodzienną panierkę. Nie doprawiaj solą mięsa, sól dodaj do jajek i roztrzep je razem z łyżką śmietany, która doskonale spulchni panierkę. Dzięki mące natomiast panierka będzie dobrze trzymać się kotletów i nie odklei się podczas smażenia.
Kotlety schabowe smaż na smalcu lub maśle klarowanym, takie są najsmaczniejsze. Przygotuj do nich domowe frytki lub ziemniaki pieczone, surówkę lub sos grzybowy i ciesz się ich wyjątkowym smakiem z całą rodziną.
Przepis na kotlet schabowy inaczej
Składniki na 4 porcje:
-
4 plastry schabu bez kości
-
bułka tarta
-
2 jajka
-
mąka pszenna
-
łyżka śmietany
-
6 łyżek musztardy
-
sól, pieprz
-
smalec lub masło klarowane do smażenia
Jak przygotować kotlet schabowy inaczej?
Kawałki schabu dokładnie rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety, każdy kawałek oprósz pieprzem, następnie obtocz w musztardzie. Przygotuj panierkę: na jeden talerz wsyp mąkę, na drugi jajka, sól i śmietanę, na trzeci bułkę tartą.
Jajka roztrzep dokładnie z kwaśną śmietaną i solą, kotlety maczaj kolejno w mące, jajku, bułce tartej. Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu lub masła klarowanego i smaż schabowe po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.