Kotlet z buraka - przepis krok po kroku
Kotlet z buraka to doskonały pomysł na proste i wyjątkowo smaczne danie wegańskie. Pieczone kotlety z buraka, kaszy jaglanej i warzyw są zdrowe, lekkie, a natka pietruszki i prażone pestki dyni nadają im doskonałego smaku. Poznaj przepis na bezmięsny obiad i doskonały dodatek do wegańskich burgerów, czyli kotlety z buraka.
Kotlety z buraka piekę zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na zdrowy, lekki, ale i sycący obiad, lunch lub kolację. Pieczone buraki mają genialny smak, a kotlety z dodatkiem warzyw, świeżej natki pietruszki i pestki dyni wprost rozpływają się w ustach. Kotlety są lekkostrawne i małokaloryczne, dzięki czemu możesz je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.
Kotlet z buraków sprawdzi się zarówno jak samodzielna przekąska na ciepło, jak i bezmięsny obiad z dużą ilością warzyw lub ulubionej surówki. Z kotletów z buraków przygotujesz również burgery wegańskie, które posmakują nawet największemu miłośnikowi mięsa.
Tu poznasz przepis na wegetariańską sałatkę z pieczonym burakiem i serem feta , doskonałą na lunch i kolację.
Przepis na kotlety z buraka
Składniki na 10-12 sztuk:
-
3 duże buraki
-
szklanka kaszy gryczanej białej
-
marchewka
-
cebula
-
3 ząbki czosnku
-
pół pęczka natki pietruszki
-
2 łyżki nasion dyni
-
2 łyżki mąki pszennej
-
łyżka soku z cytryny
-
pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
-
sól, pieprz
-
olej roślinny
Jak zrobić kotlety z buraka?
Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją pieczenia góra-dół. Buraki umyj, pokrój w kostkę, skrop olejem i wstaw do piekarnika na 30 minut, następnie ostudź.
Ugotuj kaszę, przepłucz zimną wodą i ostudź, marchewkę, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce. Posiekaj pietruszkę i upraż na suchej patelni pestki dyni.
Ostudzone buraki przepuść przez maszynkę do mięsa, przełóż do większej miski, dodaj kaszę, warzywa, sól, pieprz, pestki dyni, mąkę, paprykę mieloną i sok z cytryny. Masę dokładnie wyrób ręcznie i uformuj kotlety.
Kotlety wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut. Po 15 minutach obróć kotlety na drugą stronę. Piecz w temperaturze 180 stopni z opcją góra-dół.