Kotlety lepsze niż schabowe i mielone razem wziętepixabay.com/silviarita

Obłędne kotlety lepsze niż schabowy i mielony. Rodzina od razu poprosi o dokładkę, hit gwarantowany

Kotlety schabowe i mielone są niezaprzeczalną klasyką, którą uwielbiają miliony Polaków. Mimo wszystko jadane są praktycznie co tydzień, więc mogą stać się zwyczajna rutyną. Poniższy przepis wprowadza powiew świeżości o kuchni, a rodzina od razu poprosi o natychmiastową dokładkę.

Kotlety schabowe lub mielone mogą być ulubionym daniem tysięcy naszych rodaków. Za ich sukces odpowiada intensywny, mięsny smak, chrupkość panierki oraz soczystość wnętrza. Jeśli należysz do grupy osób, której znudziły się tradycyjne propozycje, warto przyjrzeć się poniższemu kotletowi. Wielu określa go jako najlepsze mięsne danie jakie jedli w swoim życiu.

40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladłCzytaj dalej

Kotlety, które są obłędne - cała rodzina będzie zachwycona

Sekretem niesamowitego kotleta jest siekane mięso. W przeciwieństwie do mielonych, do których dodajemy mielone mięso, w siekanym kotlecie korzystamy z drobno pokrojonego kawałka kurczaka. Wyczuwalne drobne kawałki mięsa powodują, że przyjemność z jedzenia jest nie do opisania. Dodatek sera powoduje, że wnętrze jest soczyste i delikatne.

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • podwójna pierś z kurczaka
  • kilka pieczarek
  • 5 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebulka
  • 150 gramów sera
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Osusz pierś z kurczaka i posiekaj w drobna kostkę. Jej wielkość powinna być jak do tatara.
    2. W podobna kostkę pokrój także paprykę, cebulę oraz pieczarki. Dodaj je do mięsa.
    3. Czosnek wyciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki. Ser zetrzyj na tarce.
    4. Wymieszaj całość, dodaj jajka, wsyp skrobię, dodaj majonez oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj masę aż będzie jednolita.
    5. Z masy formuj kotleciki.
    6. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Wykładaj je na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.

Do kotletów idealnie pasuje surówka z papryki oraz tłuczone ziemniaczki z masłem.

Najlepsze newsy:

  1. Antoni Macierewicz w bardzo ostrych i wulgarnych słowach. Puściły mu nerwy, wszystko opublikowane "zdrada i zaprzaństwo"
  2. Chcą zamknąć granice? Niepokojące doniesienia z południa Europy. Decyzja zapadła
  3. Obłędne kotlety lepsze niż schabowy i mielony. Rodzina od razu poprosi o dokładkę, hit gwarantowany
  4. 40-letni Tomasz w piątkowy wieczór wybrał się na zakupy do Lidla. Nagle kasjerka zapytała o porażającą rzecz, od razu pobladł
  5. Postaw ją obok owoców, a pobędziesz się muszek owocówek. Niezawodny sposób, robiły tak nasze babcie
  6. Andrzej Duda został zapytany o to, jakiej drużynie kibicuje. Wybór mógł być tylko jeden, część kibiców będzie wściekła

Źródło: kobieta.interia.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł