kotletyPixabay / Hugok38

Szukasz pomysłu na obiad? Kotlety pożarskie zachwycą całą rodzinę, wygrają nawet ze schabowym

Kotlety to danie, z którym większości z nas kojarzy się klasyczny, domowy obiad. To już tradycja wśród menu, a szczególnie w naszym kraju, który słynie z idealnych schabowych. Są jednak kotlety, które zachwycają smakiem i przebijają nawet najlepsze schabowe.

Kotlety to już tradycja w naszych domach. Na myśl o niedzielnym obiedzie, większości z nas przychodzi do głowy klasyczny schabowy. Kotlety cieszą się popularnością ze względu na smak, ale i na to, że idealnie komponują się z rożnego rodzaju dodatkami i surówkami. To również bardzo prosta opcja do wykonania, która smakiem zachwyci każdego.

Kotlety, czyli obiadowy klasyk Większość Polaków po usłyszeniu pytania o największy klasyk naszej kuchni, który kojarzy im się z najlepszym obiadem, odpowiada o kotletach. Ludzie z całego świata, którzy przyjeżdzają do Polski, jedzą nie tylko pierogi, ale również nasze kotlety, które uchodzą za danie idealne.

Można je podawać na różne sposoby, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Kotlet pożarski konkurencją dla klasycznych schabowych Kotlet pożarski, to nic innego, jak delikatny kotlet drobiowy z piersi kurczaka, która należy do mięs wyjątkowo soczystych.

Makaron do niedzielnej zupy kupisz u Rydzyka za 51,60 zł/kg. Dla zdrowotności oferuje też syrop z czarnego bzu i wiele innych produktówMakaron do niedzielnej zupy kupisz u Rydzyka za 51,60 zł/kg. Dla zdrowotności oferuje też syrop z czarnego bzu i wiele innych produktówCzytaj dalej

Kotlety pożarskie są lepsze nawet niż schabowe. Podajemy przepis.

Sam kotlet po usmażeniu wychodzi delikatny i właśnie soczysty w środku, a z zewnątrz chrupiący. To alternatywa dla klasycznych schabowych, ale podawać go można zarówno z sosami, jak i bez w towarzystwie ziemniaków czy surówki.

Składniki: * 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia

* 5 kromek bułki paryskiej (wrocławskiej) lub pieczywa tostowego

* 2 pojedyncze filety z kurczaka * sól (1/2 łyżeczki) i zmielony pieprz (szczypta)

* 4 łyżki śmietanki 30% * do smażenia - masło klarowane lub masło + oliwa

Podane proporcje składników powinny wystarczyć nam na przygotowanie pięciu, soczystych i całkiem sporych kotletów. W miarę zapotrzebowania, można modyfikować ilości w przepisie. Szczególnie, jeśli szykuje nam się obiad rodzinny, na którym będzie więcej osób, a gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Syrop, który jak żaden inny stworzy barierę ochronną przed infekcjami i wzmocni odporność. Wystarczy dodać 1 łyżeczkę do herbaty
  2. Czarny scenariusz zaczął się spełniać. Niepokojące słowa prezesa ws. narodowej kwarantanny. Nie będzie żadnych wyjazdów
  3. Najlepszy farsz na pierogi zrobisz z mięsa z rosołu. Nie ma doskonalszej receptury

Sposób przygotowania:

Bułkę zalewamy mlekiem i czekamy około 15 minut, aż całkowicie zmięknie. Jak tylko jej formuła będzie już wystarczająco miękka, przekładamy ją do osobnej miseczki i rozdrabniamy rękoma. Czas na przygotowanie grzanek, a więc potrzebujemy do tego bułki paryskiej lub inaczej nazywaną wrocławską. Szykujemy ją do obtoczenia kotletów, krojąc na kawałki, które będą przypominać grzanki.

Wrzucamy je do piekarnika na 10 minut i pieczemy w 150 stopniach. Mięso z kurczaka należy dokładnie poszatkować na bardzo drobne kawałki. Zaraz po tym, mieszamy je z naszą namoczoną bułką oraz przyprawami. Na koniec całość zalewamy śmietanką, pamiętając przy tym, że konsystencja kotletów może być dość luźna. Całą, przygotowaną masę dzielimy na 5 porcji. Bierzemy po jednej porcji masy na nasze kotlety i obkładamy je grzankami.

Po całkowitym obtoczeniu, odkładamy je na talerz. W tym momencie zabieramy się za rozgrzanie patelni na maśle klarowanym lub maśle w połączeniu z oliwą. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i czekamy do całkowitego rozgrzania. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Czasowo wychodzi około minuty na jedną stronę, a robimy to tak krótko, ponieważ tajemnica tkwi nie tylko w ich smażeniu, ale i późniejszym pieczeniu w naczyniu żaroodpornym.

Po wstępnym przesmażeniu kotletów, przekładamy je do naszego naczynia i wstawiany do piekarnika. Około 15 minut pieczemy w przygotowanych wcześniej 180 stopniach. Polecamy podawanie kotletów z sosem pieczarkowym, do którego będziemy potrzebować: 1/2 cebuli, 1 łyżkę masła, 400 g pieczarek, 1 szklankę mleka, 1 łyżkę mąki. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulkę.

Po zeszkleniu dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy ze sobą około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dolewamy mleko i czekamy do zagotowania. Przepis bardzo szybki, a smak obłędny, który będzie się komponować rewelacyjnie z naszymi kotletami.

Gessler postanowiła udzielić wszystkim lekcji robienia naleśników. Zdradziła sekretny trik, dzięki niemu zawsze się udająGessler postanowiła udzielić wszystkim lekcji robienia naleśników. Zdradziła sekretny trik, dzięki niemu zawsze się udająCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Smutna wiadomość o żonie Rafała Trzaskowskiego. W sieci pojawił się apel
  2. Gigantyczny pożar na wsi. Możliwe utrudnienia na drodze krajowej, trzeba uważać
  3. Pierogi podczas mrożenia przyklejają się do siebie? Wszystko przez jeden szalenie popularny błąd
  4. Sok z ogórków kiszonych w ciągu 7 dni uporał się z bardzo wstydliwym problemem. Cierpi na niego 25% ludzkości
  5. Lepsze niż sok i syrop. Naturalne lekarstwo z buraków, które poradzi sobie z uciążliwymi problemami
  6. Według naukowców chroni przed ciężkim przebiegiem COVID-19. Chcą aby dodawać ją do pieczywa i mleka
  7. Zablokują ci telefon, jeżeli nie spłacasz za niego rat. Kontrowersyjne narzędzie Google

źródło: kwestia smaku

Zapraszamy na naszego Instagrama

Następny artykuł