Kotlety z buraków - pysznie i zdrowofacebook.com/zmiloscidogotowania/

Idealne na piątkowy obiad, niezwykle pyszne i chrupiące kotleciki z buraka. Wyjątkowy sos podkreśli ich cudowny smak

Nie ma nic lepszego niż dobre domowe kotlety. Jeśli zawsze przygotowujesz je z mięsa, spróbuj dać szanse nowej propozycji - kotlecikom z buraka. Dodatek specjalnego sosu doskonale podkręci ich pyszny smak.

Kotlety w polskich domach są codziennością. Praktycznie każdego dnia na obiadowym stole pysznią się kotlety schabowe, mielone czy inne ich wariacje. Taka mięsna dieta, choć wyjątkowo smaczna, nie jest najzdrowsza. Warto urozmaicić swój jadłospis o większą ilość warzyw, aby móc dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Aby to ułatwić prezentujemy pyszne chrupiące kotleciki z buraków, które zachwycają smakiem i kolorem, a wraz ze specjalnym sosem, osiągają wyżyny smaku.

Zrozpaczona Gessler ma dość, nie mieli dla niej żadnej litości. Zrozpaczona Gessler ma dość, nie mieli dla niej żadnej litości. "Kąsacie, aby bolało”, wystosowała dramatyczny apelCzytaj dalej

Kotlety z buraków - świetny sposób na codzienna dawkę witamin

Buraki, mimo że nie zawierają dużej ilości żelaza, są polecanym warzywem dla ludzi z anemią. Krwiotwórcze właściwości buraczków pozwalają zwiększyć produkcję czerwonych krwinek wspomagając chorych na niedokrwistość. Wraz z kaszą jaglaną, która działa jako wypełniacz w kotlecikach, tworzą pyszną mieszankę, która pięknie prezentuje się na talerzu i jeszcze lepiej smakuje. Swoistą kropką nad i jest specjalny koperkowy sos, nadający całemu daniu ciekawego charakteru.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ekipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorce
  2. Zgubiła obrączkę zaraz po ślubie. Niewiarygodne, gdzie znalazła ją kilka dni przed 40. rocznicą
  3. Niezwykle smutne wieści o uwielbianej aktorce "Świata według Kiepskich". A jeszcze niedawno opowiadała o nowej diecie i ulubionych pierogach

Składniki:

  • 1 duży burak
  • 120 gramów kaszy jaglanej
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki lubczyku
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • siemię lniane
  • olej
  • 40 gramów słonecznika
  • 150 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • garść koperku
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Kaszę dokładnie opłucz wymieniając wodę co najmniej 3 razy.
  2. Przełóż kaszę do garnka, zalej wodą i gotuj, aż kasza będzie całkowicie miękka.
  3. Buraka dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz. Zetrzyj go na tarce o średnich oczkach.
  4. 2 ząbki czosnku i cebule bardzo drobno posiekaj i podsmaż na patelni wraz z lubczykiem, rozmarynem i majerankiem.
  5. Do miski dodaj buraka, podsmażoną cebulę i czosnek z przyprawami, kaszę, sól i pieprz. Wymieszaj całość i uformuj kotleciki.
  6. Kotlety upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
  7. Zblenduj słonecznika z wodą, czosnkiem i koperkiem na gładka masę.
  8. Upieczone kotleciki polej sosem i ozdób posiekanym koperkiem.
Magda Narożna znów wzbudza kontrowersje przez odważne zdjęcie bez bluzki. Po wakacjach pochwaliła się niesamowitymi zbioramiMagda Narożna znów wzbudza kontrowersje przez odważne zdjęcie bez bluzki. Po wakacjach pochwaliła się niesamowitymi zbioramiCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Zaskakujące żądanie niemieckich rolników wobec Polski. Oczekują pilnej reakcji
  2. Nagle poczuła silny ból brzucha. Kiedy poznała przyczynę, nie mogła uwierzyć
  3. Kupiła bezdomnemu kawę i bajgla, gdy wychodziła, wcisnął jej do ręki kawałek papieru. Wtedy prawda wyszła na jaw
  4. Lidl przygotował absolutny hit. Nagroda za każde zakupy, wystarczy mieć 1 rzecz
  5. Otworzył słoik z grzybami do obiadu, o mało nie wypaliło mu buzi. Lipcowe zbiory do wyrzucenia przez 1 błąd, teraz ostrzega innych
  6. Szumowski mówi, co się będzie działo jesienią w Polsce. Niczego nie ukrywał

Źródło: misamocy.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł