Kotlety jakich nigdy nie jadłeśpixabay.com/silviarita

Nie masz pomysłu co ugotować na obiad? Takich kotletów jeszcze nie jadłeś

Kotlety są idealnym daniem obiadowym, który syci, cieszy oko i każdemu wspaniale smakuje. Jeśli brakuje ci pomysłu na smaczny i szybki posiłek, poniższy przepis jest idealny dla ciebie. Nie wymaga wielu godzin przygotowania, jest tani i prosty w wykonaniu.

Kotlety jako głównie danie obiadowe jest są praktycznie codziennie. Każdy doskonale jest obeznany z kotletami schabowymi czy mielonymi, które niestety przez swoją częstotliwość podawania mogły się już dość mocno przejeść. Dlatego prezentujemy wam przepis na nowatorską potrawę, która zachowując w sobie szczególną prostotę kotletów wprowadza mocny powiew świeżości do monotonii domowej kuchni. Wystarczy jeden kęs, żeby odkryć, że kotlety wcale nie muszą być ciągle takie same.

Panna młoda spróbowała weselnego tortu, a potem stało się coś strasznego. Fatalna pomyłka doprowadziła do tragediiPanna młoda spróbowała weselnego tortu, a potem stało się coś strasznego. Fatalna pomyłka doprowadziła do tragediiCzytaj dalej

Kotlety w nowej odsłonie - takich jeszcze nie jadłeś

Kotlety mielone są łatwe w przygotowaniu, sycą i smakują praktycznie każdemu. Niestety, w polskich domach jemy je nadzwyczaj często, więc na przestrzeni tych wszystkich lat mogły już się nam znudzić. Aby wprowadzić małą zmianę warto eksperymentować w kuchni i gotować nowe rzeczy. Naszą propozycją są kotlety ziemniaczano-mięsne, które choć wyglądają jak zwykłe mielone, to wcale nimi nie są. Ziemniaki powodują, że danie jest bardzo sycące i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 500 gramów mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Cebule obierz i bardzo drobno posiekaj.
    2. Ziemniaki także obierz i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
    3. W misce zmieszaj cebulę, ziemniaki, jajka, mąkę, majeranek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.
    4. Do miski wrzuć mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie wszystko wymieszaj.
    5. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na nią pojedyncze kotleciki wielkości zwykłego mielonego. Warto je delikatnie spłaszczyć, aby powierzchnia chrupiącej skórki byłą większa. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Idealnie pasują ze świeżą surówką z marchewki i jabłka oraz z tłuczonymi ziemniaczkami z masłem. Smacznego.

Najlepsze newsy:

Źródło: kobieta.interia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł