Czy można mrozić usmażone kotlety schabowe i mielone?
Pyszne kotlety uchodzą za wyjątkowe smakołyki. Nietrudno natrafić na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Część osób chętnie by je zamroziła na później. Jednak zrobienie tego z usmażonymi kotletami, może przyczynić się do sporego rozczarowania.
Czy usmażone kotlety powinny być mrożone?
Z pewnością wielu wielbicieli swojskich smaków umieszcza kotlety w zamrażarce. W ten sposób staramy się zapewnić in odpowiednie warunki, w których będą dłużej zdatne do spożycia . Dobre chęci mogą czasem doprowadzić do kulinarnej katastrofy.
Kotlety często goszczą na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wyborne mięsne specjały po kowalsku . Tym razem poruszymy kwestię dotyczącą mrożenia smażonych kotletów.
Kotlety są jednym z tych dań, w którym wykorzystujemy smażenie. Warto wiedzieć ile powinno się poddawać tej obróbce cieplnej kultowe schabowe . Kiedy nie dojemy wszystkich smakołyków, przez głowę przechodzi nam pomysł na ich zamrożenie. Lepiej zaniechać takiego postępowania.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Onet Gotowanie, usmażone kotlety nie najlepiej znoszą zamrażanie. Taki proces sprawia, że tracą zarówno na smaku, jak i na wyglądzie . Kotlety po ponownym podgrzaniu mogą się nawet rozpaść. Nie jest to jednak najważniejszy mankament.
Kotlety po mrożeniu mogą nie nadawać się do jedzenia
Portal Onet Gotowanie wyjaśnia, że tłuszcz wykorzystywany w trakcie smażenia nie zamarza. W związku z tym kotlety nim pokryte mogą się najzwyczajniej w świecie popsuć . Lepiej uniknąć zatrucia pokarmowego.
Kotlety po rozmrożeniu przestają być chrupiące, a ich panierka staje się nieprzyjemnie gąbczasta . Nawet najmniej wybredni smakosze nie będą zachwyceni takim posiłkiem. Co możemy w takim razie zaradzić?
Najlepiej przygotowywać kotlety z głową. Smażmy ich tyle, ile będziemy w stanie zjeść. Resztę surowego mięsa możemy bez większych problemów zamrozić . Pamiętajmy jednak, by nie wstawiać do zamrażarki raz rozmrożonych produktów.
Warto nadmienić, że nie tylko smażone kotlety nie nadają się do zamrażania. Takie rozwiązanie nie sprawdza się również w przypadku jajek, śmietany, konserw rybnych, napojów gazowanych, majonezu oraz płatków śniadaniowych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet Gotowanie