Kotlety z mortadeli - pamiętasz jak smakowały?Screen zdjęcia z grupy Kulinarna Brać na facebook.com

Kotlety rodem z PRL-u, czyli mortadela w panierce. Alternatywa dla tradycyjnych schabowych przypomni smaki dzieciństwa

Kotlety schabowe są dzisiaj klasyką, lecz wiele osób będąc dzieckiem, nie mogło liczyć na taki luksus. Dawniej częstym zamiennikiem schabu, który był drogi i rzadki, była mortadela. Panierowana i smażona na tłuszczu wędlina sprawi, że przypomnisz sobie smak dzieciństwa. A może ciągle uwielbiasz je gotować?

Kotlety z mortadeli dawniej były bardzo popularne w czasach, kiedy mało kto mógł pozwolić sobie na mięso ze schabu. Nawet jeśli jakimś cudem udało się znaleźć w sklepie jego kawałek, często był słabej jakości - żylasty i ze sporymi przerostami. Z tego powodu mortadela idealnie sprawowała się jako zamiennik. Była tania, smaczna i ogólnie dostępna.

Zaczyna się dzisiaj i trwa tylko 3 dni. Biedronka da każdemu niesamowity prezent, wystarczy zrobić 1 rzeczZaczyna się dzisiaj i trwa tylko 3 dni. Biedronka da każdemu niesamowity prezent, wystarczy zrobić 1 rzeczCzytaj dalej

Kotlety z mortadeli - pamiętasz jeszcze ich smak?

Mortadela wywodzi się z Włoch. Jest rodzajem tłustej i bardzo drobno zmielonej kiełbasy, do której produkcji wykorzystuje się mięso wieprzowe oraz słoninę. W Polsce była jednak mocno zmodyfikowana względem oryginału - w kraju brakowało pieniędzy na doprawianie jej pistacjami i innymi luksusowymi przyprawami. Dlatego często używano mięsa oddzielanego mechanicznie i wypełniaczy, takich jak kasza manna. Mimo to Polacy pokochali ją za dobry smak i przyjemną konsystencję.

Kotlety z mortadeli przygotowuje się w bardzo podobny sposób co schabowe, z pominięciem oczywiście rozbijania mięsa tłuczkiem. Krojona w stosunkowo grube plastry obtaczana była w mące, jajku oraz bułce tartej. Następnie smażyło się ją na tłuszczu, aż przybrała złoty kolor z obu stron. Doskonały przykład na dobrze przygotowane schabowe z mortadeli został udostępniony na grupie Kulinarna Brać na portalu Facebook. Z tej samej grupy pochodzi powyższe zdjęcie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niezastąpiony w walce z uporczywym kaszlem i bólem gardła. Syrop z tymianku stosuj przy pierwszych objawach przeziębienia
  2. Wicepremier zdradził, co czeka LOT. Padły ostre słowa, chodzi o miliardy
  3. Idealnie chrupiące pieczone ziemniaki w zaledwie 20 min. Szef kuchni zdradził trik, jak zrobić je w ekspresowym tempie

Co ciekawe, tania wersja schabowego była podawana nie tylko w prywatnych domach. Bary mleczne, a niekiedy nawet lepsze restauracje często miały w karcie dań kotlety schabowe z mortadeli. Wszyscy pokochali je tak bardzo, że niektórzy wręcz preferowali mortadelową wersję nad klasyczną.

Jeśli chcesz więc poczuć silne uderzenie nostalgii oraz powrócić myślami do czasów, gdy mama lub babcia gotowały w domu i podawały do stołu oszukane schabowe, przyrządź je własnoręcznie. Wraz z ziemniaczanym purée posypanym szczypiorkiem lub koperkiem oraz mizerią z prawdziwych lokalnych ogórków jest daniem, którego nie da się zapomnieć. Dajcie znać w komentarzach czy dalej czasem robicie takie kotlety lub czy dobrze je wspominacie.

Pij codziennie rano, a pozbędziesz się zalegających w jelitach złogów. Mikstura może niesamowicie wpłynąć na Twoją sylwetkęPij codziennie rano, a pozbędziesz się zalegających w jelitach złogów. Mikstura może niesamowicie wpłynąć na Twoją sylwetkęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Z wiekiem coraz bardziej dokucza ci bezsenność? Wiemy, jak przywrócić naturalny rytm snu
  2. Nowa wiadomość od PKO BP ucieszy nie tylko klientów banku. Polacy w końcu się doczekali
  3. Zostały ci ziemniaki z obiadu? Cudownie, zrobisz z nich przepyszne kotlety a'la krokiety
  4. Jutro zmiana w Biedronce, jeśli kupisz pieczywo dostaniesz cudowną niespodziankę. Tłumy ruszą do sklepów
  5. Dodajesz imbir do herbaty? Cudownie, wzmacniasz pracę ważnego narządu
  6. Niemowlę raczkuje w stronę labradora. Po chwili dzieje się niemożliwe, wszystko zostało nagrane
  7. Tak mieszka biskup na wsi: 21 hektarów i pałac za kilka milionów. Relacja rolnika

Źródło: kuchnia.wp.pl, facebook.com/kulinarnabrać

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł