Kotlety mielone z piekarnikatgchan, Getty Images

Smażysz kotlety na patelni? Więcej tak nie zrobisz, padniesz poznając lepszy sposób

Kotlety mielone lub schabowe smażysz na patelni z duża ilością tłuszczu? Jest znacznie lepszy sposób, na przygotowanie mięsa, który nie wymaga tak dużo oleju. Zamiast smażenia, wrzuć je do piekarnika - dzięki temu Twój posiłek będzie znacznie zdrowszy i pożywniejszy.

Kotlety najczęściej smaży się na patelni. Głęboka warstwa oleju, wysoka temperatura i nierzadko dym ulatujący z przegrzanego tłuszczu. Podczas smażenia tworzą się także związki kancerogenne, które przyczyniają się do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka.

Dlatego znacznie smaczniej i zdrowiej jest piec kotlety w piekarniku. Do tej metody nie musisz dodawać litrów oleju. Jest także znacznie łatwiejsza, wszak nie trzeba stać nad piekarnikiem tak jak nad patelnią.

Kotlety z piekarnika są znacznie lepsze

Kotlety mielone lub schabowe z patelni mogą wyjść dość suche, ponieważ ciężko jest oszacować poziom usmażenia. Za twarde i suche mięso odpowiada czas smażenia, ponieważ zebrana wewnątrz woda paruje, pozostawiając jedynie suche składniki.

Pieczenie w piekarniku, poza brakiem tłuszczu, ma jeszcze jeden, najważniejszy plus. Kotlety zawsze wyjdą soczyste i rozpływające się w ustach. Duża ilość tłuszczu także mocno wpływała na zdrowie i kondycję jedzącego. Dlatego pokazujemy wam poniżej jak wykonać bardziej dietetyczną wersję kotletów z piekarnika.

Lewandowska hitowym przepisem na gołąbki zdetronizowała Gessler. Każdy będzie prosił o dokładkęLewandowska hitowym przepisem na gołąbki zdetronizowała Gessler. Każdy będzie prosił o dokładkęCzytaj dalej

Jeśli chcesz zapoznać się z innymi przepisami na kotlety, sprawdź ten tekst. Wyjaśniamy w nim tajniki przygotowywania kotletów pożarskich, które zachwycają fakturą oraz smakiem.

Przepis na kotlety mielone z piekarnika.

  • pół kilograma mięsa wieprzowo-wołowego mielonego
  • cebula ze szczypiorem
  • bułka tarta
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • olej
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Drobno posiekaj cebulę ze szczypiorkiem i zeszklij ją na oleju. Do dużej miski włóż mięso, natkę pietruszki, jajko oraz wszystkie przyprawy. Do masy dodaj zeszkloną cebulkę i szczypiorek. Ziemniaki ugotuj na pół twardo, zetrzyj je na tarce i dodaj do reszty składników.

Mieszaj masę przez około 10 minut aż wszystko się dokładnie połączy. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Wyłóż je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz mięso przez 40 minut. Podawaj je jak tradycyjne kotlety z tłuczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką. Smacznego.

Inna pyszna wersja na kotlety mielona opisana została przez nas w tym artykule. Takie kotlety są wyjątkowo ciekawe i bajecznie smaczne.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: smakdnia.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł