Kotlety z kalafiora zachwycą wszystkich.screen z youtube/Kulinarne przygody

Kotlety z kalafiora, które pokochają nawet zatwardziali mięsożercy. Idealny posiłek na upalny dzień

Kotlety z kalafiora są niezwykle smaczną alternatywą dla wszelkich mięsnych potraw. Od czasu do czasu, zwłaszcza gdy temperatury koszmarnie wzrastają, każdy smakosz ma czasem ochotę na coś, co zastąpi ukochane mielone. Wówczas warto spróbować prostych i obłędnie pysznych kotletów z kalafiora.

Kotlety z warzyw ku zaskoczeniu wszystkich fanów mięsnych dań mogą smakować dobrze. Coraz częściej nawet ci, którzy na co dzień jadają schabowe, przyrządzają placki z cukinii czy wszelkie wegetariańskie gulasze. Obecnie warto przygotować obiad z kalafiora - będzie to miłym urozmaiceniem dla podawania ugotowanego warzywa z bułką tartą czy jajkiem. W kilka chwil z kalafiora można przygotować bajecznie pyszne kotlety.

Porażające znalezisko w Biedronce. Od razu poinformowano odpowiednie służby, mamy komunikat sieciPorażające znalezisko w Biedronce. Od razu poinformowano odpowiednie służby, mamy komunikat sieciCzytaj dalej

Kotlety z kalafiora zachwycą nawet tych smakoszy, którzy nie wyobrażają sobie bezmięsnego obiadu

Kotlety z kalafiora są nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale też bardzo smaczne. Warzywo wystarczy tylko lekko obgotować, rozdrobnić, dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy, by wyczarować cudowne kotlety. By je przyrządzić, nie trzeba mieć pod ręką żadnych egzotycznych przypraw, ale odrobina wiórków kokosowych nada im ciekawy aromat. Do kotletów warto podać ziemniaki z koperkiem i ulubioną surówkę.

Dzisiaj grzeje:

  1. Będą zmiany w maturach. Uczniowie mogą się tylko cieszyć, nikt nie spodziewał się podobnego rozwiązania
  2. Niestety, nad rodziną Grażyny Torbickiej zawisły czarne chmury. Mąż usłyszał, że nic się nie da zrobić
  3. Nawet nie przyjdzie ci do głowy, za co jeszcze wlepią mandat 500 zł. Zapamiętasz na długo

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 4 łyżki bułki tartej + nieco więcej do obtoczenia,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie),
  • tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane lub olej).

Przygotowanie:

Kalafior wkładamy do garnka i zalewamy dużą ilością wody. Solimy i gotujemy go przez kwadrans. Odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i studzimy. Rozdrabniamy w malakserze i pozbywamy się przy tym tylko najtwardszych części kalafiora. Możemy też rozgnieść go praską do ziemniaków. Do warzywa dodajemy sól, pieprz, rozdrobnioną bułkę tartą, jajka, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez około 5 minut z każdej strony. Najlepiej smażyć je partiami, by nie przywierały za bardzo do patelni.

Martyniuk się wygadał. Niebywałe, co nosi ze sobą do sklepu, zawsze się przydajeMartyniuk się wygadał. Niebywałe, co nosi ze sobą do sklepu, zawsze się przydajeCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nagle trafił do szpitala, bliscy współpracownicy proszą o modlitwę. Niespodziewane, tragiczne doniesienia, chodzi o znanego kardynała
  2. Żywioł uderzył w Międzyzdroje. Nie miał litości, służby w akcji
  3. Rodowicz nie ma nawet 2 tysięcy emerytury, musi dorabiać. Wcześniej chwaliła się obłędną kuchnią, zdjęcia nadal są w sieci
  4. Gessler nie zostawiła suchej nitki na Polakach, pojechała po bandzie. Poszło o napiwki w restauracjach
  5. Klienci Lidla będą wniebowzięci. W ofercie fenomenalne produkty w zaskakująco niskich cenach
  6. Kontrowersyjne zdjęcie partnerki Przemysława Salety. Zrzuciła wszystkie ubrania i zapozowała na dachu kościoła (FOTO)

Źródło: Kwestia Smaku

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko pysny i prosty przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł