Kotlety Devolay nie mają sobie równychScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Paweł Skiba

Przebój nad przeboje. Chrupiące i soczyste kotlety devolay z przepisu Magdy Gessler

Kotlety de volaille są jednym z dań kuchni francuskiej, które doskonale przyjęły się w polskich realiach. Ich nazwa pochodzi od nazwiska ich pomysłodawcy. Kotlety są wielkim przebojem podczas rodzinnych obiadów. Warto skorzystać z oryginalnego przepisu Magdy Gessler na to pyszne danie. Królowa polskiej gastronomi, uważa że środek dania powinien mieć tylko jedno nadzienie. Inne wariacje na temat dania nie oddadzą jego wyjątkowego smaku.

Kotlety devolay przebojem wtargneły do polskiej kuchni. Często są częścią weselnego menu lub rodzinnych obiadów. Istnieje mnóstwo wariacji na temat popularnych kotletów, jednak warto trzymać się klasycznego przepisu. Mówiła o tym sama królowa polskiej gastronomi w hitowych "Kuchennych Rewolucjach". W jednym z odcinków programu restauratorka została poproszona o pomoc przez właścicielkę restauracji "U wikinga" w Słupsku. Gwiazda przekształciła ją na przytulny lokal o swojskiej nazwie "Kurnik". Do menu weszły potrawy z świeżych jaj i dania z kurcząt (w tym wspomniany kotlet devolay). Na czym zdaniem Magdy Gessler polega sekret tej potrawy?

Odechciewa się jeść. Mariola zajrzała do lodówki w Biedronce i oniemiała, co za skandalOdechciewa się jeść. Mariola zajrzała do lodówki w Biedronce i oniemiała, co za skandalCzytaj dalej

Kolety devolay, którym nikt się nie oprze

Magda Gessler zdradziła, swój sposób na słynne drobiowe kotlety. Gwiazda zawsze zwraca uwagę na to, aby miały one chrupiącą panierkę i obłędny środek, którym musi być masło. Gwiazda czasem dodaje do środka czosnek i świeże zioła np. tymianek, szczypiorek i pietruszkę. Ale, nie będzie już to standardowa, tradycyjna, a przy tym wg. restauratorki najlepsza werja uwielbianych kotletów. Podobny przepis możemy obejrzeć na kanale Paweł Skiba na You Tube.

Dzisiaj grzeje:

Jola do obiadu zrobiła surówkę z ogórków kiszonych, rodzina od razu ją pokochała. Teraz poleca wszystkim, "prosta, bardzo szybka i pyszna"

Składniki.

  • 4 filety z piersi z kurczaka
  • 80 g masła
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka do panierowania
  • jajko
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przyrządzenia:

Masło rozetrzyj z odrobiną soli. Wałeczki masła owiń folią i włóż do lodówki. Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na płaskie kotlety. Każdą oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi z kurczaka ułóż wałeczek masła i zwij roladki. Na trzech talerzach umieść kolejno: mąkę, bułkę tartą i rozkłócone jajko. Zawinięte kotlety upanieruj w mące, bułce i jajku. Odstaw je do lodówki na przynajmniej godzinę. Smaż kotlety w głębokim tłuszczu aż będą złote. Najlepiej wykładaj je do tłuszczu małymi partiami, by nie obniżyć temperatury smażenia. Wówczas, Devolay zachowują chrupiącą skórkę na zewnątrz, a w środku będą soczyste i miękkie.

Wczoraj wszyscy rzucili się na łowy w Lidlu. Błąd, dzisiaj jest o niebo lepiej, wszystko z 1 powoduWczoraj wszyscy rzucili się na łowy w Lidlu. Błąd, dzisiaj jest o niebo lepiej, wszystko z 1 powoduCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Gwiazda "Harry'ego Pottera" padła ofiarą gwałtu w wieku 14 lat. Ujawniono porażające fakty, o których nikt nie wiedział
  2. Okropna wiadomość dla Karpacza. Już od dzisiaj
  3. Wielu nie może się pogodzić z decyzją. McDonald's oficjalnie potwierdził koniec, rozpaczać będą przede wszystkim dzieci
  4. 1 prosty trick sprawi, że schabowe będą idealnie kruche i soczyste. Korzystają z niego najlepsi kucharze
  5. Żałuje, że wziął udział w "Kuchennych Rewolucjach". Druzgoczące, jak nie smakują dania Gessler jego klientom
  6. Smutna wiadomość złamała nam serca. Nie żyje słynny dziennikarz, zostawił żonę i trójkę dzieci, wielka tragedia

Źródło: ofeminin.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł